Болниците ще получат средствата си, увери министър Андреева

Здравният министър призова медиците да работят спокойно

26.06.2014 | 12:02 Редактор: Ирина Георгиева
Болниците ще получат средствата си, увери министър Андреева

Болниците ще получат средствата си, независимо дали чрез актуализация на бюджета на НЗОК или по друг начин. В това увери министърът на здравеопазването Таня Андреева, след като от опозицията алармираха, че заради очертаващия се дефицит във фонда средствата за лечебните заведения ще свършат скоро.

Министър Андреева призова медиците да работят спокойно, предаде БТА. Според нея претенциите на съсловните организации са съвсем основателни по отношение на разплащането на дейността на лечебните заведения, която те са свършили, и най-вече - на надлимитната дейност.

"Мога да успокоя колегите, че всички ще получат средства, независимо дали ще бъде през актуализация или по други начини, които Касата може да приложи до края на годината, все пак сме все още юни месец. Не може да се заявяват такива тежки прогнози за дефицита до края на годината. Искам да припомня, че миналата година бюджетът на касата стигна до месец септември и точно това правителство намери средства не само по зададените лимити, но по цялата над лимитна дейност. За тази година парите ще стигнат до цялата година“, категорична беше Андреева.

Министър Андреева поясни, че в бюджета на НЗОК е разчетен финансов ресурс за дейност над лимитната.

„Правителството на Орешарски намери средства не само за предварителните лимити, но и за надлимитната дейност, а за тази година парите на НЗОК ще стигнат за цялата година и болниците ще си ги получат, нека да не плашим хората“, заключи здравният министър.