fallback

Димитър Манов: Най-малката щета за бизнеса ще е загубата на средства по ОП „Конкурентоспособност“

Парите по спряната мярка за модернизация на малките и средни предприятия вероятно ще бъдат насочени към други процедури, коментира експертът

26.06.2014 | 08:21

Най-малката щета за бизнеса ще е загубата на средства от спирането на проектите за  "Технологична модернизация в малки и средни предприятия" по Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика", заяви в Сутрешния блок на Bulgaria On Air консултантът Димитър Манов. Той посочи, че времето, изгубено в подготовка на проектите, няма как да бъде възстановено, което  по- думите му е по-големият проблем. Манов посочи, че решението за спиране на проектите е доста закъсняло, тъй като е имало сигнали за нарушения още преди последната фаза и тези проекти са били разглеждани повече  от шест месеца.

Експертът посочи, че „ нарушенията вече са потвърдени", но не може да се каже още каква част от цялата процедура е била опорочена. Той допълни, че в подобна ситуация „има два подхода – единият е да се забави решението, разследването да приключи и процедурата да бъде завършена с пълна гаранция за  прозрачност на целия процес“.

По думите му обаче, в случая,  с оглед на обстоятелствата, и „предполагаме с политическа подкрепа на администрацията и поради липсата на време за разглеждане, е предпочетено решението, с което е да бъде спряна цялата процедура, върнати проектите и обезсмислени усилията на  участниците в проекта“.

На въпрос на водещата Йоанна Николова как решението ще се отрази на изрядните фирмите, Манов посочи, че те вероятно ще потърсят правата си в съда, каквато е била практиката досега.

„Вероятно и администрацията е взела решение да прехвърли парите по други процедури, които бяха проведени по-рано тази година, за да бъде сигурно, че няма да бъдат загубени европейските средства. По този начин проектите, които завършат процедурата си дори и през съда ще получат парите си за сметка на държавния бюджет“, поясни експертът.

Манов посочи, най-вероятно средствата ще бъдат насочени към мярката за енергийна ефективност по ОП „Конкурентоспособност“, тъй като там няма съмнение за опорочаване, заради ключовият критерий при подаване на проектите – а именно - „първи по време, първи по право“.

„Изключително жалко е, че това е единственият критерий, по който могат да минат безспорно през администрацията проекти,“ коментира експертът.

Според него поуките от случая трябва да бъдат в създаване на мерки и критерии за стимулиране на хората в администрацията, наред с изграждане на добри мерки за контрол.

Цялото интервю вижте от видео файла.

 

 

 

 

fallback
Още от България
fallback