fallback

Напоителни системи: язовирите са пълни на 30%

25.06.2014 | 22:52

Към момента във всички язовири и съоръжения на „Напоителни системи” няма проблеми, свързани с валежите, пълни са около една трета и това позволява да поемат още една вълна от валежи, заяви изпълнителният директор на „Напоителни системи” ЕАД Димитър Методиев.

Той бе изслушан от парламентарната комисия по земеделието и храните по въпроса за изпълнението и управлението на основните параметри от оздравителната програма на дружеството.

Дружеството има спешна необходимост от 19 774 704 лв., за да се гарантира ефективност на цялостната дейност на дружеството през годината и да подобри финансовите си резултати.

В последните месеци в някои участъци, поради продължителното задържане на високите води, са се получили увреждания и изравяния, които застрашават сигурността на съоръженията. Тези увреждания не могат да бъдат ремонтирани своевременно поради липсата на средства и не може да се гарантира, че други съоръжения няма да аварират, отбелязват от дружеството.

В резултат на валежите съоръженията, които са изграждани преди 70-80 години, аварират и излизат от експлоатационен режим. В дружеството се получават настойчиви искания от областни управители и кметове за спешна необходимост от възстановяване на разрушени участъци, осигуряване проводимостта на предпазни диги и корекции на реки и привеждане в режим на нормална експлоатация на хидротехнически и хидромелиоративни съоръжения и обекти за предпазване от вредното въздействие на водите. „Напоителни системи” обаче не разполага с финансови средства за реакция при аварии.

В язовирите на „Напоителни системи” общият обем, който се контролира, възлиза на 3 170 148 000 м3 вода.

Дружеството е получило от МЗХ авансово 15 млн. лв.,  използвани за най-приоритетните задължения на дружеството. Към 19 юни 2014 г. натрупаните задължения са 16,8 млн. лв, съобщава пресцентърът на правителството.

fallback
Още от България
fallback