fallback

Още няма оценка на щетите от бедствието

Правителството търси резерви от бюджета

25.06.2014 | 21:52

Седмица след пороите, които отнеха човешки живот и унищожиха къщи и реколта, оценка на щетите все още няма. Правителството търси резерви и се готви да покрие разходите от бедствието със средства от бюджета, стана ясно от изявлението на министъра на вътрешните работи и вицепремиер Цветлин Йовчев.

Министърът на вътрешните работи прогнозира, че едва ли ще може да се използва европейския фонд за помощ при бедствия, чийто праг е 232,5 млн. лв.

Цветлин Йовчев каза пред журналисти, че към момента няма точна оценка за щетите.

„Не мога да твърдя със сигурност, но едва ли щетите ще достигнат до такива размери, че да имаме право да се обърнем към фонда Солидарност на ЕК, за да използваме средства от там“, каза вицепремиерът.

Правителството търси резерви, които да използва и с други средства от бюджета. "Такова разпореждане даде министър-председателят и всички министри работят активно в тази посока“, заяви вицепремиерът.

Правителството в координация с кметовете ще уточни от какво имат най-много нужда хората от пострадалите от наводненията райони, съобщи в Министерския съвет министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. 

Той обясни, че ще се търсят търсим начини, включително и чрез външна помощ да бъдат доставени бързо необходимите неща.

Йовчев каза, че местната администрация трябва бързо да подготви оценките и документите за Комисията за подпомагане. На специално заседание ще бъдат отпуснати средства, които ще бъдат вероятно разделени на две - за домовете на хората и за по- големи инфраструктурни обекти.

На въпрос дали държавата разполага с фургони, в които да се настанят хората, останали без дом, министърът потвърди. „В момента вече такива фургони се транспортират. Ако има нужда, ще бъдат осигурени още“, заяви Йовчев.

Зам.-министърът на земеделието Явор Гечев обясни след заседанието на правителството, че ще бъде направен пълен опис на пропадналите площи заради наводненията. Той подчерта, че за тези които са 100% пропаднали, има механизъм за възстановяване на разходите до 80%. “Ще се опитаме да активираме и европейски инструменти”, добави Гечев.

Законните наследници на хората, починали при наводненията във Варна и Добрич на 19 и 20 юни ще получат еднократна финансова помощ от 10 000 лв. за всеки от починалите и ще се изплаща от Агенцията за социално подпомагане, заяви зам.-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров след днешното правителствено заседание. “Това е още един акт към солидарността и съпричастността, която всички имаме в тежи тежки моменти“, каза Лазаров.

fallback
Още от България
fallback