Данните към 19 май за цените на едро сочат намаление на доматите с 1 лев, ягодите също отбелязват намаление с около лев. При краставиците има намаление, а при ябълките - 20 стотинки ръст. При млечните продукти има устойчив ръст на нарастване.
"Посоката е само нагоре и това е обусловено от енергийната криза", каза председателят на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата Владимир Иванов за БНР.
При 40 основни хранителни продукта има разлика в цената от 24,5% спрямо миналата година. Мощният конкурентен пазар задържа бързите темпове на нарастване, така че това да не става шоково, уточни експертът.
Според него след отоплителния сезон в оранжериите вече има стабилизиране и доста масово предлагане на българска стока, особено пресни зеленчуци. Май и юни се очаква стабилизация.
Иванов смята, че през летните месеци българинът ще консумира на поносими цени плодове и зеленчуци.При пилешкото месо от 4 лева миналото лято цената е достигнала почти 6 лева за близо година, като това се дължи на цената на фуражите и на разходите за енергийни ресурси и отопление.
Премахването на ДДС върху хляба ще е пряка помощ за производителите и ще обере натрупаните загуби и луфтове, но няма да свали цените, прогнозира Иванов.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК