fallback

Над 3 млн. тона ще бъде износът на зърнени култури през 2014

По-слабата реколта заради наводненията няма да се отрази на цената на пшеницата и зърнените култури

25.06.2014 | 16:58 Автор: Ирина Георгиева

Над 3 млн. тона ще бъде износът на страната от зърнени култури през тази година. Тези данни обяви днес Софийската стокова борса. По думите на изпълнителния директор Васил Симов износът от България ще бъде добър. Симов обясни, че по-слабата реколта, вследствие на унищожените от наводненията овощни площи няма да увеличи цената на пшеницата и зърнените култури. 

Пшеницата поевтинява на годишна база навсякъде по света, включително и у нас. Същото важи за царевицата, слънчогледа и повечето овощни култури. Диапазонът на поевтиняване на зърнените култури в световен мащаб е между 10 и 15% . Въпреки десетките декари унищожени от наводненията площи, от ССБ не очакват повишение на цените на пшеницата, тъй като тя се определя на базата на световното търсене.

"Годината няма да е по-различна от миналата. Цените ще са по-ниски на базата на световните тенденции тази година. Всичко поевтинява и пазарите по атлантическото крайбрежие. Поевтиняват и борсите по Черноморското крайбрежие, колегите от Румъния, Русия. И ние в България отчитаме поевтиняване на цените на годишна база.Това поевтиняване говори, че няма опасност от поскъпване на следващите продукти – от брашното – хлябът, от царевицата – фуражът, месото и млякото." - обясниха от ССБ.

Според прогнозите на ССБ през 2014 година България ще има много добър износ.

"Традиционно България е износител на зърнени култури и изнасяме масово. Надявам се, че и тази година износът ще бъде голям. Поне в рамките на над 3 млн. тона ще бъде износът.Износът ще бъде добър."

За разлика от зърното обаче, рязко се покачва цената на петрола. През последната седмица тя достигна 114-115 долара на барел. От ССБ обясняват бързия растеж на цените с напрежението в Ирак, който е един от най-големите производители на петрол. Притеснението от евентуалното спиране на доставките от Ирак започна да повишава цените на петрола още през септември миналата година.

fallback
Още от България
fallback