fallback

Борислав Гуцанов: Държавата ще се намеси по най-бързия начин при възстановяване на щетите от наводнението

До края на седмицата следва да има оценка на щетите, коментира депутатът от левицата

23.06.2014 | 10:34 Автор: Мариета Иванова

Държавата ще се намеси по най-бързия и адекватен начин при възстановяването на щетите от наводнението в Североизточна България, заяви в Сутрешния блок на Bulgaria On Air депутатът от „Коалиция за България“ от варненския регион Борислав Гуцанов. Той направи коментара в отговор на въпрос на водещия Иван Нончев дали има буфери в държавния бюджет, за да бъдат отпуснати средства за възстановяването на щетите от водното бедствие в Североизточна България.

„Разбира се, че ще се отпуснат средства от държавния бюджет, от държавата- независимо дали от държавния резерв, или ще се наложи някакво гласуване на Народното събрание, или по някакъв друг начин кабинетът ще отпусне средства, но няма никакво съмнение, че държавата ще се намеси по най-бързия и адекватен начин и в този момент – по възстановителните работи,“ коментира Гуцанов.

Той подчерта, че в края на седмица се очаква да бъде направена оценка на щетите от водното бедствие в кв. Аспарухово. Депутатът от левица посочи, че след като бъдат направени оценките трябва да се направи много ясна преценка защо се е стигнало дотам.

„Ясно е, че първоначалната причина е дъждът и стихията, срещу която няма кой да застане. Но така или иначе има и определени пропуски и следва да се вземат всички мерки, за да се избегнат подобни трагедии“, заяви Гуцанов. По думите на депутата от левицата трябва да бъдат намерени отговори на въпросите: защо северната и западната отводнителни дъги не са направени и кога ще бъдат направени; почистени ли са дерета и, ако не- защо не са били почистени; има ли незаконно строителство и др.

На въпрос кой трябва да направи разследването по случая Гуцанов коментира, че прокуратурата ще направи обследването и е сигурен, че ще се случи.

Днес - 23 юни, в кв. Аспарухово ще започнат огледите на щетите от комисиите, коментира Купен Пашов, директор на отдел „Защита на населението“ в община Варна. Той посочи, че обстановката се подобрява – продължава изнасянето на наносите и тинята от къщите, започнало е целесъобразно миене на улиците, а в неделя- 22 юни, е минала комисия, която да огледа разрушените сгради, които са опасни за обитаване.

 

fallback
Още от България
fallback