fallback

Нова евакуация на с. Ботево, Варненско

22.06.2014 | 20:40

Бетонният праг на стената на язовир „Ботево“ пропадна точно в 19.50 часа, съобщи Областна администрация на Варненска област с електронно съобщение до медиите в 20:37 ч. на 22 юни.

"ПРИЛИВНА ВЪЛНА НЯМА", се казва в съобщението.

Постепенно се покачва нивото на Сухата река, като водите й заливат обширна ливада, която се намира под стената на язовира.

Ливадата е с размери половин на един километър. Жителите в ниските места и в Ново Ботево са временно изведени. ОД ОСС Добрич, ОП на ОУ ПБЗН Варна и служителят по защита на населението в Областна администрация - Добрич са своевременно уведомени. 

Няма пострадали. Ситуацията се наблюдава от компетентните органи.

Към 20ч. на 22 юни Областната администрация на Варна написа, че:

"Обстановката около язовирите в във Варненска област постепенно се нормализира, съобщи с електронно съобщение до медиите Варненската областна администрация.

След оглед на място, областният управител на Варненска област Иван Великов съобщи, че „обстановката около язовирите в областта постепенно се нормализира“.

 

На 22 юни днес хората и животните от ниската част на село Ботево, община Аксаково бяха евакуирани, тъй като имаше опасност от авария на стената на язовира. Настанени са на сигурни места.

„Към момента нивото на водата в язовирите Левски и Николаевка пада и се очаква преливането да спре до 24 часа, което ще успокои обстановката и около язовир Ботево“, уточни Великов. Разпоредено е денонощно наблюдение, създадена е организация за ранно оповестяване.

Варненската областна администрация разпространи на 22 юни имената на загиналите в Аспарухово - агенция Черно море ги публикува на страницата си.

Още по темата

Тази вечер министърът на отбраната каза за bTV, че от четвъртък, 19 юни до неделя вечерта, 22 юни момент в спасителните и аварийно-възстановителните работи са участвали 257 военнослужещи, включително водолази, с необходимата техника - транспортен самолет, два хеликоптера, катери и специализирани машини.

„Днес специалисти от сапьорните части направиха оглед на района около Килифаревския манастир, където през седмицата ще започнем изграждането на понтонен мост, който да компенсира отнесения от наводнението“, съобщи министър Найденов и допълни, че военнослужещи ще се включат и в разчистването на манастира „Св. Богородица“ в кв. „Меден рудник“ в Бургас.

 

Всички щети на хората от наводнените райони ще бъдат покрити, съобщи вицепремиерът Даниела Бобева пред журналисти след закриващата пресконференция по повод на Годишната среща на Черноморската банка за търговия и развитие /ЧБТР/, провела се в София.

Сега хората започват да предявяват своите искания, но едно са исканията, друго - оценките на комисиите, които реално ще определят щетите, каза Бобева. Все още няма дори приблизителни оценки за щетите. Ще видим каква ще е сумата, докъде ще стигнат парите от фонда за непредвидени и неотложни разходи и откъде ще бъдат добавени средства, ако се налага, коментира вицепремиерът. Чувам, че и ЕС ще помага, гражданите също са солидарни, добави тя.

 

fallback
Още от България
fallback