Разчистването след наводненията продължава

21.06.2014 | 09:27
Разчистването след наводненията продължава
Разчистването след наводненията продължава

Почти навсякъде във варненския квартал Аспарухово има ток, но водата не е годна за пиене, съобщава агенция Черно море.

Община Варна съобщава, че операцията по издирване и спасяване е приключила. Разчистването продължава в събота, на 21 юни. Оценка на щетите все още не може да се направи, защото по улиците все още има наноси.

Стотици доброволци се включиха в петък и Общината ще осигури извозването им и в събота, от сборния пункт пред катедралата.

Само за един ден бяха събрани над 200 000 лв в кампанията DMS Varna на дарителски номер 17 777.

Във Варненска и Добричка област ситуацията също се нормализира. Отпаднаха ограниченията за движение по пътя Албена-Кранево-Златни пясъци и пътя Оброчище-граница на област Варна, съобщава агенция Пътна инфраструктура.

Ситуацията в Добрич и региона бавно и постепенно се нормализира след проливните дъждове. Нивото на водата в Северната зона на града и квартал "Югоизток", където положението бе най-тежко започна да спада, съобщи за Дарик кметът Детелина Николова.

Военнослужещите от Българската армия са в готовност да продължат  участието си в спасителните операции при искания от кризисните щабове в бедстващите райони.

В петък в спасителните работи участваха екипажите на двата хеликоптера „Кугър“ от състава на ВВС, които 93 чуждестранни туристи край село Прилеп, област Добрич, както и на туристи в курортен комплекс „Албена”. В спасителните операции са участвали и шестима водолази с лодка тип „Зодиак” от военно формирование 22 580, съобщава пресцентърът на МО.

Във Варна се създават комисии за оценка на щетите от водното бедствие в "Аспарухово" съобщава БТА.

Щетите от водното бедствие в квартал "Аспарухово" ще бъдат оценявани от няколко комисии, съобщиха от пресцентъра на община Варна. Тази сутрин при главния архитект на община Варна - Виктор Бузев, се събират експерти, сред които и представители на обществения съвет по градоустройство. Ще бъдат уточнени критериите, по които ще се правят оценките на щетите, съобщи заместник-кметът на община Варна Пейчо Пейчев, цитиран от пресцентъра на общината. Заради постъпили въпроси за почистването на пострадалите жилища заместник-кметът каза, че разчистването няма да попречи за последваща точна оценка на щетите, уточняват от общината. Огледи ще се правят на обществените сгради и на пострадалите частните домове.

Ситуацията в Добричка област е овладяна след поройните дъждове, съобщава БТА, като цитира областния управител Недко Марчев. Водните оттоци вече са в нормални граници и надеждата е да не паднат нови интензивни валежи. Екипи на областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението" започнаха отводняване на пострадалите обществени сгради, къщи и други обекти, допълни областният управител. Марчев посочи, че само две села в региона са без електрически ток. По данни на Областния съвет по сигурност всички пътища в региона са проходими. В наводнените обекти, в които има опасност от токови удари, електричеството е спряно. За пренощувалите в кризисния център в спортната зала "Добротица" деца и възрастни са осигурени храна и вода, информираха от общината в Добрич.

/Снимка Черно море/