fallback

Янаки Стоилов подаде оставка като зам.-председател на ПГ на КБ

Новият министър на околната среда е Станислав Анастасов

19.06.2014 | 16:48 Автор: Ирина Георгиева

С гласовете на ДПС и БСП беше избран новият министър на околната среда Станислав Анастасов на мястото на Искра Михайлова, която става евродепутат. Това беше единствената промяна в кабинета, която направи управляващото мнозинство.

Изборът на издигнатия от ДПС Анастасов обаче доведе до оставката на Янаки Стоилов като заместник-председател на парламентарната група на Коалиция за България. Така той стана вторият оттеглил се зам.-председател на групата на левицата след Корнелия Нинова, която пое отговорност за лошите резултатите та БСП на евровота.

Непосредствено преди избора на новия екоминистър, групата на социалистите се събра на закрито заседание, за да реши дали да подкрепи кандидатурата на Станислав Анастасов. Веднага след това Янаки Стоилов заяви от трибуната, че социалистите ще гласуват "за" избора на Анастасов, но лично той не бил съгласен. Стоилов се аргументира с решението на ДПС да застане зад предложените от ГЕРБ поправки в  наказателния кодекс, които оставят без давност престъпленията по политически причини.

"Ако ние държим на някакви приоритети, те трябва да са приоритети и за нас и за останалите, а не да се правят коалиции между ГЕРБ и ДПС, а по други БСП да подкрепя това, което е удобно на някой друг."- отбеляза Стоилов.

От ДПС отрекоха да имат договорка с ГЕРБ, но подчертаха, че предложенията на опозицията са морален жест към хората, пострадали по време на възродителния процес.

"Това не означава драматична развръзка между нас и БСП, защото виждате, че преобладаващото мнение в БСП, чу тия неща от гледна точка на сегашната историческа реалност трябва да бъдат в тази посока." - обясни Янко Янков от ПГ на ДПС.

Въпреки че ДПС изразиха подкрепа поправките в Наказателния кодекс да бъдат разгледани от депутатите, предложението не събра нужния кворум, така че отново трябва да бъде внесено за разглеждане. След клетвата като министър на околната среда, Станислав Анастасов беше лаконичен през журналистите.

"Изцяло съм съсредоточен върху работата в МОСВ, мога да ви говоря много неща, които са общи, но искам два три дни да се запозная със задачите и тогава ще ви поканя на нарочна пресконференция, на която ще си говорим за приоритетите на министерството." - заяви Станислав Анастасов, министър на околната среда.

Атака гласуваха против избора на Анастасов, а от ГЕРБ се въздържаха. Премиерът Орешарски, който дойде в парламента,  отново отмина с мълчание журналистическите въпроси.

 

fallback
Още от България
fallback