Плевнелиев призова политическите лидери да не развалят постигнатото

18.06.2014 | 20:56
Плевнелиев призова политическите лидери да не развалят постигнатото

Президентът припомни, че на заседанието на КСНС е било постигнато съгласие както за възможните дати, на които да се произведат предсрочни парламентарни избори, така и за провеждането на допълнителни консултации по важни въпроси като процедурата за излъчване на кандидатура на българския еврокомисар, бъдещето на проекта „Южен поток“ и определянето на приоритетни задачи на парламента и правителството. Държавният глава призова всеки един от политическите лидери да не разваля вече постигнатото. Президентът очаква политиците да проявят повече уважение към надеждата на гражданите за стабилност в страната и заяви, че ако партиите се върнат отново към взаимната агресия и противопоставяне, ще платят висока цена.

"Апелирам към всеки един от политическите лидери да не развалят вече постигнатото. С повече смирение и повече уважени екъм гражданите и общата надежда и желание за стабилност в държавата да работят - зависи от всеки един от тях. Убеден съм, че сме на прав път. Малко повече смирение.
Защото ако сега отново се върнат към агресия и политическо противопоставяне, всеки един от тях ще плати много висока политическа цена.
Аз нося своята отговорност.
Ще посоча министър-председателя, ще сложа подписа си зад всеки един от министрите.
Аз съм президент, но съм и инженер, свикнал съм да си върша работата добре. Свикнал съм като пипна нещо, да го направя да работи по-добре, а не да го развалям.
За мен не е проблем дали ще назнача за втори, за трети път правителство. Знам как да го направя. Ще се справя." - заяви Росен Плевнелиев.

По-рано в НС председателят на ГЕРБ Бойко Борисов скъса споразумението, постигнато на 17 юни, по време на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента.

 

 

Още по темата

 

На 18 юни президентът Росен Плевнелиев заяви в град Раковски:

„Вчерашното заседание на КСНС беше успешно, защото зададе нов тип отношение между политиците и определи посоката, в която да се движи страната през следващите седмици“, коментира президентът пред журналистите. „Видяхме промяна в подхода преди и след Консултативния съвет за национална сигурност. В дните преди КСНС политическите лидери в България се замерваха с противоречиви изказвания и дати за избори. В деня на Консултативния съвет за национална сигурност те бяха национално отговорни, те бяха единни, имаше диалог, имаше много разум и разбирателство“, заяви държавният глава.

„Не виждам нищо лошо в това да се пита народът. Гордея се, че съм този президент, който чу своя народ и инициира национален референдум“. Така президентът коментира вчерашното решение на Народното събрание относно предложения от него референдум за изборните правила. Президентът припомни, че инициативният комитет в подкрепа на допитването за промяна на изборното законодателство се е обърнал към Върховния административен съд във връзка с писмо на председателя на Народното събрание, с което отказва да им даде възможност да отстранят нередностите в подписката. Държавният глава посочи, че ще изчака съдът да се произнесе преди да коментира случващото се по отношение на предложения от него референдум.

„Рано е да говорим за служебно правителство, но хоризонтът за съставянето му действително е ясен“, каза Росен Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос. „Има още какво да свърши Народното събрание и има още какво да свърши правителството. Служебното правителство ще бъде факт през август и септември. С подхвърляне на кандидатури няма да стане. С диалог и с разбирателство ще стигнем много далеч. Нека категорично да е ясно, че като държавен глава нося своята отговорност. Ще посоча министър-председателя, ще сложа подписа си зад всеки един от министрите. За мен не са важни към момента точните кандидатури. За мен е важен подходът“, подчерта държавният глава.

„Народът трябва да повиши доверието си към политиците, а това ще стане само чрез диалог, само чрез малко повече смиреност, много повече разум и много повече конструктивен подход“, заяви още президентът Росен Плевнелиев.