БЛС иска спешна среща с премиера и министъра на финансите

18.06.2014 | 16:39 Редактор:
БЛС иска спешна среща с премиера и министъра на финансите
БЛС иска спешна среща с премиера и министъра на финансите

Българският лекарски съюз иска спешна среща с премиера, министъра на финансите и председателите на всички парламентарни групи. Поводът е задълбочаването на финансовата нестабилност в системата на здравеопазването. Те ще поискат и актуализация на бюджета, предадоха от БСК.

В писмо до медиите се посочва, че организацията иска среща „във връзка със създалата се сложна обществено-политическа обстановка в страната, както и задълбочаването на финансовата нестабилност в системата на здравеопазване“.

Бърза актуализация на бюджета на Здравната каса, нормативни промени в няколко здравни закона и за ускорено придвижване на мерки за решаване на кризата в Спешната помощ са три от най-важните теми, които ще се обсъждат на най-високо ниво.

Необходими са бързи мерки за гарантиране устойчивото функциониране на сектора, тъй като дефицитът на НЗОК расте, а дълговете на болниците непрекъснато се увеличават, смятат от БСК.

„На срещата бихме желали да обсъдим всички възможности за преодоляване на рисковете, свързани със здравето на нацията”, се казва още в писмото, подписано от председателя на УС на БЛС д-р Цветан Райчинов.

До 15-и юни Здравната каса трябваше да е готова с доклад за състоянието на бюджета на фонда, тъй като дефицитът е около 400 милиона лева