fallback

Украинска делегация дойде на конференцията на НАТО в София

18.06.2014 | 13:12

НАТО е готова и демонстрира силна воля и ангажираност да запази мира, сигурността и свободата за всичките си членове.

Рисковете се увеличават и НАТО предприе някои мерки, за да бъде сигурна, че е готова - за всякакви случаи, срещу всякаква възможна заплаха, да отговори на ключовата си мисия - колективната отбрана, заяви върховният командващ на Съюзното командване на НАТО по трансформациите ген. Жан-Пол Паломерос в София, предаде БТА.

Той направи изявлението на пресконференция в отговор на въпрос дали вижда някаква заплаха от Русия в момента и дали увеличеният брой учения на НАТО в близост до руските граници представлява някакъв отговор.

Според ген. Паломерос НАТО е готова и демонстрира силна воля и ангажираност да запази мира, сигурността и свободата за всичките си членове.

"Украйна е изключително важен партньор на НАТО. Анексирането на Крим от Русия е абсолютно неприемливо за нас", заяви ген. Паломерос.

Началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов заяви, че представителите на Украйна са тук само за конференцията.

"Участието на представители на Украйна е съвсем нормално участие, както в рамките на другите форуми, в предишни години. Те участват в рамките на конференцията и няма да се обсъжда нищо друго, освен въпросите, които касаят конференцията", заяви ген. Симеонов.

Конференцията на стратегическите военни партньори /SMPC 2014/ се провежда в София, 17-19 юни. Ежегодното събитие позволява на шефовете на отбраната на страните от НАТО и партньорите на алианса да споделят перспективи по стратегически въпроси от общ интерес.

Събитието е ежегодно и събира представителите на Партньорство за мир, Средиземноморски диалог и партньорите на НАТО по света. От първата подобна конференция, през 2006, досега, събитието се разви във форум за обмен на идеи.

На 18 юни в София се обсъждат общите предизвикателства за Европа, Северна Америка и Азиатско-Тихоокеанския регион, сътрудничество с международни организации и бъдещето на организацията.

Откъс от пресконференцията на ген. Жан-Пол Паломерос и ген. Симеон Симеонов - във видеото.

 

fallback
Още от България
fallback