Обучават журналисти у нас за реакции в екстремни ситуации

Тактическата екипировка е едно от най-важните неща при отразяване на военни конфликти

27.04.2022 | 19:39 Редактор: Жаклина Иванова

Журналисти от цялата страна получиха ценни съвети по оцеляване при работа във военна обстановка или в зона на конфликт. Това стана по време на двудневно обучение, организирано от Националния военен университет във Велико Търново.

За два дни журналистите бяха подложени на работа в различна степен на риск.

"Доста от журналистите се оказват неподготвени и на неправилното място при отразяване на съответното събитие. Много хора от професионалната журналистика са станали жертва на неприятелска терористична организация, използвани са за откуп и са попадали в плен", каза началникът на Центъра по професионално и продължаващо обучение в НВУ Стефан Маринов.

Тактическата екипировка е едно от най-важните неща при отразяване на военни конфликти. Тя включва каска, раница с вещи от първа необходимост, ръкавици и дори маскировъчна боя.

В първия ден от обучението журналистите попаднаха в плен, като бяха затворени в клетка с белезници и чувал на главата. Те бяха заливани с бензин, получиха и заплахи за убийство с моторна резачка.

Журналистите придобиха и практически умения за оцеляване в екстремни условия.

"Най-важното нещо, което научих бе, че животът ми, както и този на всички, е взаимнозависим. Най-важното нещо е дисциплината и това, че трябва да се изпълняват стриктно командите на висшестоящите органи", сподели операторът Николай Андреев.

Репортерите се обучиха и как да действат при химическа атака, взрив, обстрел и нападение на конвой.

След края на обучението всички получиха сертификати, а от Националния военен университет вече обмислят нов курс.

Вижте повече в репортажа на Димитър Върбанов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК