Напрежение между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 за военната помощ за Украйна

Радев отправи и критики към Нинова заради информациите, че се изнася българско оръжие за Украйна

27.04.2022 | 18:37 Редактор: Теодора Патронова

Българска делегация, ръководена от премиера Кирил Петков, замина на посещение в Украйна. Заедно с Петков пътуват министърът на отбраната Драгомир Заков и депутатите Калоян Икономов от "Продължаваме промяната", Станислав Балабанов от "Има такъв народ" и Атанас Атанасов от "Демократична България", както и директорът на "Ситуационен център" към външното министерство Антон Марков. Визитата отново стана повод за напрежение между президента Румен Радев и правителството, като държавният глава определи посещението като ненужно. Радев отправи и директни критики към министъра на икономиката Корнелия Нинова заради информациите, че се изнася българско оръжие за Украйна.

"Категорично не на предоставянето на военна помощ на Украйна. Това означава стъпка към въвличането на България пряко в този конфликт", изтъкна Радев.

Веднага управляващите реагираха и определиха позицията на Румен Радев като позор.

"Тя е позорна, защото в нея имплицитно стои разбирането, че Русия ще победи в този конфликт и, че е добре, и е нормално Русия да победи в този конфликт. Аз смятам, че Украйна ще победи в този конфликт и ние трябва да помогнем на Украйна да победи в този конфликт", заяви Асен Василев.

До това решение са стигнали във вторник в партията на Кирил Петков.

"Продължаваме промяната" ще подкрепи военно-техническа помощ за Украйна. Това е нашето истинско желание като партия. Това ще бъде нашето гласуване в парламента следващата седмица", коментира Петков.

А след като стана ясно, че с разрешение на междуведомствената комисия от страната ни са изнесени оръжия към Полша, а след това най-вероятно предоставени на Киев, президентът разкритикува и Корнелия Нинова. Тя, като министър на икономиката, отговоря за действията на комисията.

"Аз недоумявам как министърът на икономиката ще обясни на българите и на левите хора, които винаги са били срещу войните, че българското оръжие подхранва този конфликт", каза Радев.

Последва гневна реакция от Нинова, този път в социалните мрежи. 

Според "Продължаваме промяната" проблем между тях и президента няма.

"Не бих го нарекъл разрив, а по-скоро начало на дискусия", коментира Асен Василев.

Дискусия, която може да се случи, едва след като българската делегация се прибере от Киев.

Вижте повече в репортажа на  Иван Кънчев.

Одобрявате ли кампанията на премиера и ще дарите ли пари за оръжия за Украйна?

Да, много добра инициатива! Вече дарих/ще даря една заплата за целта.
8%
Не, идеята е много лоша! Не е работа на гражданите да събират пари за оръжия за чужда държава.
86%
Със смесени чувства съм след предложението, но няма да даря пари за оръжия за Украйна.
6%
Общо 5184 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК