fallback

Превозвачи протестираха в цялата страна: За какво ни е война, съсипват ни всеки ден

Камиони и автобуси блокираха центъра на столицата

27.04.2022 | 13:49 Автор: Искра Ангелова

Камиони и автобуси блокираха центъра на столицата. Превозвачи протестираха и в други градове в страната.

Превозвачите настояват за отпадане на биодобавката на горивата за период от 6 месеца, връщане на 50% от акциза за период от 6 месеца, мораториум върху цените и обхвата на тол таксите.

"По отношение на акциза - без да се чака Европа, може да се вземе като мерило за подпомагане на превозвачите като държавна помощ, както е за земеделските производители", заяви изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи в България Димитър Димитров.

"В България сме след война. Напоследък сме на ръба на оцеляването. Особено малките, които сме с по 4-5 камиона", коментира Емил Илиев.

А заради десетките камиони, които са паркирани пред МС, трафикът остана блокиран за часове. 

Превозвачите губят търпение, защото част от транспортните фирми са в тежко финансово състояние, а част от автобусните превозвачи вече са затворили.

"Моите искания са този Путин ли е, капутин ли е, да си отиде, някой да го утрепе", каза друг шофьор.

На 380 километра от Министерския съвет протестиращи блокираха и входа на Бургас. Образува се задръстване по централни булеварди в морския град.

"Спешно България трябва да намали акциза с 50%. Искаме да не се въвеждат допълнителни ток такси за второстепенните пътища, което го няма никъде в Европа. Искаме да се махне биокомпонентът, който оскъпява с 15-20 стотинки горивото", подчерта зам.-председателят на НСБП Васил Михалев.

Лошите пътни условия и високите цени на горивата накараха и превозвачите от Русе да излязат на протест.

"За какво ни е на нас война? Те ни съсипват всеки ден. Вчера пак има откачено ремарке на "Витиня", възмути се превозвачът Ивайло Димов.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback