Фатален трус в коалицията след решението за предоставяне на оръжие?

Бъдещето на управляващото мнозинство ще бъде решено в първия работен ден след Великден

22.04.2022 | 13:55 Редактор: Тодор Петров

Ще даде ли България военна помощ на Украйна? Въпросът директно бе поставен от украинския външен министър на българските политици в третия ден от посещението му у нас. Казусът предизвика силно напрежение в коалицията.

Дебела червена линия разделя парламента, стана ясно след посещението на Дмитро Кулеба в София. БСП заплаши, че ще напусне управляващата коалиция, ако и един патрон бъде изпратен в подкрепа на Украйна, а партньорите от "Демократична България" контрираха, че си тръгват, ако не се помогне с оръжие на Киев. 

"Не подкрепихте Украйна, защото имате дебели червени линии вътре в управляващото мнозинство, които най-големият мъж в управляващата коалиция не дава да пристъпите", заяви депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова

"Нашата позиция остава непроменена. Тя е последователна, политическа, взета е на всички форуми на партията", отсече Корнелия Нинова.

"Стигаме до етап, в който тази коалиция започва да се равнява по "Възраждане". Когато "Възраждане" е против това, за да не изгуби БСП ядрото си, дайте равност по "Възраждане", което вече е вредно. Трябва честно да се погледнем в огледалото и да видим кого виждаме – дали виждаме един достоен народ или виждаме някого завладян от страха. Просто не са времена за неутралитет", коментира депутатът от ДБ Ивайло Мирчев. 

В сряда "Има такъв народ" не подкрепи предложението за военна помощ. В четвъртък обаче лидерът на партията Слави Трифонов призова във Facebook България да изпрати оръжие в Украйна. 

"Заварихме наследство – 3000 дупки на г-н Борисов. Дупките в енергетиката. БЕХ беше оставен с огромен дълг. Над 2 млрд. бяха дадени в помощ на българските граждани за справяне с енергийната криза. ГЕРБ ни остави в наследство най-ниски доходи, най-ниски пенсии, най-бедната държава в ЕС. Разбира се най-много дупки има в правосъдната система, където все още се е окопал главният прокурор Иван Гешев", каза депутатът от "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.

Бъдещето на коалиционното единство най-вероятно ще бъде решено в първия работен ден след Великден.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК