Сблъсък между "Продължаваме промяната" и ИТН заради парите за пътните фирми

И двете партии са внесли свои предложения за разглеждане на извънредното заседание на ресорната комисия

18.04.2022 | 18:52 Редактор: Теодора Патронова

Два проекта за решение по казуса с пътните фирми и заплащането на ремонтите са внесени в Народното събрание. Това стана ясно на среща в министерския съвет за координация на пътната безопасност. Eдиният текст е от "Има такъв народ", а другият – от "Продължаваме промяната", "Демократична България" и с подкрепата на БСП. Те ще бъдат разгледани от ресорната парламентарна комисия утре.

След многобройните протести на пътностроителните фирми, премиерът Кирил Петков се надява поне половината от дължимите над 1 милиард лева да бъдат гласувани от Народното събрание още тази седмица. А останалите 50% фирмите да получат след проверки. 

"Не, защото се съмняваме в МРРБ или АПИ, а защото тези договори са направени неправилно", поясни премиерът.

А напрежение между коалиционните партньори "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ" продължава. И двете партии са внесли свои предложения за разглеждане на извънредното заседание на ресорната комисия утре. Те са еднотипни освен в частта за разплащането на старите задължения. 

"За да може да бъде решен проблемът, парламентът трябва да бъде гарант за това, което се случва", изтъкна председателят на комисията по регионално развитие Настимир Ананиев.

"Такова решение може да бъде взето на ниво МС и най-вероятно съгласие за този проблем там би бил постигнат много по-лесно", коментира зам.-министърът на регионалното развитие Явор Пенчев.

Досега нито едно от решенията не беше подкрепено от Народното събрание, и на този етап държавата остава без пътно поддържане.

"Има единомислие между коалиционните партньори на работно ниво, няма разногласие. Трябва да бъдат изплатени за реално извършените ремонти, съгласие трябва да постигнем за механизма за контрол върху тези плащания", добави Пенчев.

От Института за пътна безопасност изпратиха отворено писмо до лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов с призив да оттегли незабавно министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов. Според института казусът с парите на пътностроителната фирми може да бъде решен от Пътната агенция, без да е необходимо участието на Народното събрание.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК