Василев: Не е удачно да се сменя гуверньорът на БНБ при толкова тежки кризи

"Започнахме да спираме корупцията и кражбите в държавата", каза министърът на финансите

17.04.2022 | 15:15 Редактор: Жаклина Иванова
Василев: Не е удачно да се сменя гуверньорът на БНБ при толкова тежки кризи

"Започнахме да спираме корупцията и кражбите в държавата, това се вижда доста ясно". Това заяви пред БНР вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Съпредседателят на партия "Продължаваме промяната" даде пример с договорите на пътните фирми, сключвани за 20 милиона, а възлагания за 120 млн. лева: "Това нещо трябва задължително да мине или през съд, или през парламента, който да каже, че тези договори са неправилно направени, но с оглед на това да се отпуши пътното строителство, сме готови да го приемем. Причината това да не го прави министърът на регионалното развитие е, че той, ако подпише плащане, веднага прокуратурата ще се задейства и той ще стане подсъдим".

Министърът на финансите уточни, че няма връзка между казусите с парите за пътищата и с избора на управител на БНБ.

"Аз не мисля, че историята с парите за пътните фирми е заложник на нещо друго, освен на това как се харчат парите и изискването за контрол върху второто плащане", коментира Василев.

По темата за БНБ позицията на вицепремиера е, че не е удачно да се сменя гуверньорът на Народната банка при толкова тежки кризи и финансова нестабилност, която не е само в България.

"Не е добре да се разбутва ръководството на банката, докато не се поовладеят инфлационните процеси и нямаме възможност да излъчим една обща кандидатура от коалицията", изтъкна той.

По думите на Василев са излезли и много нередности в здравната система, в общините.

"В момента вървят контролни механизми, които ги включваме и започват да работят, така че средствата, които се харчат, вече да се харчат законово", каза финансовият министър.

Фискалният резерв на страната в момента е над 8 млрд. лева, съобщи Василев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
батак
преди 2 години
Нищо подобно не се вижда! Да, сменяте някои хора, но промяна в модела на управление няма! И държавността я няма! Вихри се повсеместна спекула, затова инфлацията у нас е два пъти по-голяма от тази в ЕС! Ние изнасяме рекордни количества ел.енергия, зърно и слънчоглед, а цените им у нас са по-високи от колкото в други страни, които са вносителки! Сигнализирай за неуместен коментар