fallback

Активисти на "Възраждане" свалиха украинско знаме от храм, държали се скандално

Църквата в Несебър е първият храм у нас, приютил майки с деца, бягащи от войната

15.04.2022 | 14:05 Автор: Искра Ангелова

Напрежение в Несебър. Активисти на партия ''Възраждане'' свалиха поставено украинско знаме на храма, където от началото на войната в Украйна са приютени бесарабски българки. Знамето отново е поставено на мястото му, а местният свещеник е категоричен: ще остане там до края на военните действия.

Църквата в Несебър е първият храм у нас, приютил майки с деца, бягащи от войната в Украйна. В знак на съпричастност - там е поставено и украинското знаме. Преди два дни обаче то е свалено.

"Те бяха агресивно настроени, особено момичето. Попитахме какво правят, защо свалят знамето? Тя ни отговори, че имат всички разрешения. Започна да се държи агресивно, каза да говорим само на български, защото сме се намирали в България", сподели Калина.

Решението да сложи украинското знаме на храма е на отец Петър. След инцидента, свещеникът го поставя отново на църквата и призовава за смирение.

"След два дни е Вход Господен! Бог влиза в Ерусалим и трябва да бъдем добри, да се покаем, да се изповядаме. Тези хора са дошли в църквата не да се покаят, а да извършат безчинства. Кому пречи това знаме?, попита отец Петър.

"Църквата няма право да се политизира. Всяко духовно лице е длъжно да се моли за душите и от едната, и от другата страна. През изминалите години в света са започвани и осъществявани десетки войни, но при нито една от тези войни на българска църква не се е веело знаме, различно от българското", коментира Зведелина Каравелова от "Възраждане".

Отец Петър казва, че ще свали знамето, чак когато свърши войната.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Трябва ли страната ни да изгони руския посланик Митрофанова?

Да, незабавно! Прекали със заплахите и обижда България във всяко свое изказване.
37%
Не трябва. Няма нужда допълнително да си разваляме отношенията с Русия.
39%
Да не взимаме прибързани решения. Трябва да изчакаме развитието на войната и да следим поведението на Митрофанова.
9%
Посланик Митрофанова има право да критикува поведението на държавниците ни.
16%
Общо 7028 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback