Застрашени ли са евросредствата за България? ЕП откри редица злоупотреби

Нарушения има по проекти в различни сфери, сред които са и проекти за ремонт на пътища

13.04.2022 | 17:57 Редактор: Ваня Кузманова

Съмнения за редица нарушения при усвояването на средства по европейските фондове у нас са открили евродепутатите от делегацията на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент. Според данните до момента нарушения има по проекти в различни сфери, сред които са и проекти за ремонт на пътища.

Въпреки отчетените злоупотреби с усвояването на европейски средства по обществени поръчки, европейските средства за страната ни не са застрашени. Това стана ясно след проверката на евроделегацията у нас. 

"Важното е да се очертаят основните сфери на проблеми, защо е имало такива злоупотреби, какви мерки са били предприети, защо няма наказуемост. Основно инфраструктурни проекти и какви са предвидените от тук нататък форми на действие, за да може да се противодейства. Оказва, че слабото звено е в съдебната система и в прокуратурата", заяви евродепутатът Цветелина Пенкова. 

"Ние не сме полицаи, ние не сме прокурори, или разследващи. Нашата задача е да покажем, че системата работи", посочи София ИН’Т Велт от Европейския парламент. 

Европейските депутати дадоха и конкретни примери за злоупотребите с евросредства в България. 

"Ако нормалната цена е 30 млн., понякога средствата са европейски и има трима участници, и подават оферта 80,90 и 110 млн. Виждаме го и в селското стопанство. Ако проследим средствата, които се дават за техника и машини, всеки участник увеличава цените с 30, 40, 50%", заяви евродепутатът от ЕНП Томаш Здечовски. 

Подобни факти многократно са споменавани в одитите на Европейската комисия. Заради злоупотребите с европейски средства страната ни вече връща милиони на Европейската комисия, какъвто е случая с изграждането на къщите за гости за над 200 млн. лв., от които страната ни трябва да възстанови още над 28 млн. евро. 

"Средствата, които са били неправомерно използвани от ЕС са били върнати в европейския бюджет от републиканския и всички бенефициенти, които са се възползвали по неправомерен начин от тези пари, са дадени на НАП за принудително събиране и изземване. Така че в крайна сметка след като тези процедури бъдат завършени, тези хора са предадени на НАП и средствата ще бъдат предадени там", посочи депутатът от ЕНП Андрей Новаков.  

България е внесла до този момент 105 сигнала за злоупотреби до Европейската прокуратура. Фактите и данните от проверката ще бъдат описани в подробен доклад.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК