fallback

Сотир Цацаров коментира започналите проверки срещу знакови лица у нас

Главният прокурор потвърди, че е извършен разпит на съпругата на лидера на БСП – Моника Станишева

12.06.2014 | 15:52 Автор: Ирина Георгиева

Главният прокурор Сотир Цацаров коментира хода на започналите проверки срещу знакови лица у нас. Той потвърди, че е извършен разпит на съпругата на лидера на БСП Сергей Станишев – Моника Станишева. Причината – договорите й като позизпълнител с лобиста Петер Хохегер.

12 души, сред които цялото ръководство на Корпоративна търговска банка, са били разпитани в следствието. До дни прокуратурата ще разпита и депутата от ДПС Делян Пеевски във връзка със сигнала на „Протестна мрежа“ от началото на годината. Освен за него, сигналът се отнася още за председателя на надзорния съвет на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, както и за лидера на „България без цензура“ Николай Бареков. И тримата са проверявани за пране на пари, търговия с влияние и участие в организирана престъпна група. Проверките на тримата са на различно ниво.

„Проверката с едното лице е на фаза разпит, проверката с второто лице е на фаза почти финализиране на данъчни проверки спрямо него и негови близки, може би с определени резултати. По същия начин е порверката и по отношение на трето лице,“ заяви главният прокурор.

Сотир Цацаров уточни още, че в дейността си прокуратурата е зависима от други органи. Това са НАП и БНБ. Главният прокурор потвърди и за разпит на съпругата на лидера на БСП Сергей Станишев - Моника Станишева заради договорите й като подизпълнител с лобиста Петер Хохегер.

„На първо място имаме проверка, която е започнала, а към тази проверка е присъединена и една нейна молба, с която тя поставя искане да бъдат проверени всички тези твърдения. Но основната причина е проверка, която е започнала мисля, че по сигнал на паламентарна комисия.“

Главният прокурор потвърди още, че у нас има екип на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Причина за посещението му са обвиненията в злоупотреби с еврофондове от страна на председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов.

 

fallback
Още от България
fallback