Полицаите със служебни коли-задължително на изпит по теория и кормуване

Мярката е предприета и заради зачестилите инциденти с полицейски коли

12.06.2014 | 12:29 Редактор:
Полицаите със служебни коли-задължително на изпит по теория и кормуване
Полицаите със служебни коли-задължително на изпит по теория и кормуване

Абсолютно всички полицаи, които карат служебни автомобили, без значение дали са патрулки, или цивилни, задължително се явяват на изпит по теория и кормуване. Мярката е предприета и заради зачестилите инциденти с полицейски коли. Това съобщи за агенция Черно море директорът на вътрешното ведомство в морската столица главен инспектор Николай Калчев.

По думите на новия директор ситуацията по пътищата във Варна и областта е повече от обезпокоителна. За първите 5 месеца на тази година са регистрирани общо 1538 катастрофи, като 248 от тях са тежки. При инцидентите са загинали 17 души и са ранени 313. По данни на Пътна полиция двете основни причини за тежките катастрофи са високата скорост и отнемането на предимство.

Само за петте месеца на 2014 година са регистрирани 19 940 нарушения. Съставени са 5608 акта, наложени са 3182 глоби за превишена скорост и 1181 за отнемане на предимство“, обясни главен инспектор Калчев.

По данни на Пътна полиция има хора, които карат с по повече от 10 акта, без да са платили глобите си по нито един от тях.

Събираемостта на наложените глоби буквално е под санитарния минимум, сочат цифрите. 617 са шофьорите, спипани при случайни проверки, 5 месеца да карат колите си, след като книжките им са били отнети за алкохол. За същия период са засечени 314 мъже с концентрация до 1,2 промила и 200 шофьори с концентрация над 1,2 промила.