fallback

ГЕРБ поиска оставка на Орешарски най-късно до 17 юни

От БСП потвърдиха, че оставка няма да подадат преди тази дата

12.06.2014 | 12:03 Автор: Ирина Георгиева

ГЕРБ поиска оставка на Орешарски най-късно до 17 юни, когато ще заседава КСНС, и дата за предсрочен вот. Това съобщи пред журналисти в НС зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева, след заседание на групата, предаде БТА.

На 12 юни парламентът не събра кворум, за да започне работа и да разгледа исканията за референдум по изборните правила на президента и на Инициативен комитет, който събра 550 000 подписа. 

Ръководството на групата на опозицията обаче от сутринта избягва директен отговор на въпроса дали на 13 юни ще са в пленарната зала, когато сутринта от 9.00 часа трябва да е гласуването по петия вот на недоверие заради фискалната политика и да бъдат изслушани за "Южен поток" премиерът Пламен Орешарски и министърът на енергетиката Драгомир Стойнев. И двете точки са внесени от ГЕРБ.

"За всички е ясно, че този парламент е изчерпал потенциала си за законодателна дейност", заяви в кулоарите на парламента Цветан Цветанов.

Според председателя на Народното събрание Михаил Миков, от ГЕРБ истински не искат референдум. Той отбеляза, че от ГЕРБ не са очаквали, че БСП ще подкрепи предложението за въвеждане на задължителното гласуване. 

"Когато го подкрепихме, те се опитват всячески да блокират референдума, само и само да не се случи или да го употребят заедно с изборите, само и само да си вдигнат активността, защото смятат, че тази истинска гражданска енергия ще отиде в партийна полза на ГЕРБ", коментира той. 

Миков заяви, че ще насрочи извънредно заседание на парламента за обсъждане на въпроса с референдума, но не уточни кога ще е то.

Кабинетът не трябва да бърза с оставката, след като няма политическа воля за спешни избори, заяви от председателят на БСП Сергей Станишев, цитиран от БТА. Лидерът на левицата отбеляза, че другите политически сили не желаят спешни избори и това е видимо от техните реакции. По думите му отговорното отношение би било изборите да са в края на юли. 

"Но след като няма такава политическа воля, не смятам, че тогава кабинетът трябва да бърза с оставката. От ГЕРБ няма политическа воля за провеждане на бързи избори". 

В отговор на въпрос Станишев потвърди, че оставката на кабинета няма да е преди заседанието на КСНС на 17 юни.

Лидерът на ДПС също направи коментар след проваленото заседание на НС: "Уж всички искат референдум, ама май не съвсем." Според Местан имало формално искане за референдум, но зад него не се виждали реални действия. По негови думи най-вероятно референдум ще има, защото пред очите му се разгръщало "едно много мило съгласие".

По отношение на предложението за въвеждане на задължително гласуване Лютви Местан заяви, че един от мотивите за искането е циничен, а именно, че по този начин политиците и избраните институции в България са щели да си осигурят висока представителност.

 

fallback
Още от България
fallback