Парламентът избра членовете на Сметната палата (обновена)

ГЕРБ изразиха опасения, че управляващите бързат да назначат свои хора в одитния орган преди да подадат оставка

11.06.2014 | 15:58 Редактор: Ирина Георгиева
Парламентът избра членовете на Сметната палата (обновена)

След ожесточени дебати, процедурни хватки и въпреки съпротивата на ГЕРБ на 11 юни в парламента бяха одобрени новите осем членове на Сметната палата. Така управляващите отхвърлиха предложението на ГЕРБ за отмяна на избора, в замяна на което опозицията да оттегли внесения вот на недоверие към кабинета. 

Опасенията на ГЕРБ са, че управляващите бързат да назначат свои хора в одитния орган преди да подадат оставка. Въпреки предложената сделка отказ от вота на недоверие срещу отказ от точката за избор на състав на Сметната палата, КБ и ДПС одобриха новият, 8-членен състав, с мандат от 7 години. Опозицията се закани да промени закона когато се завърне във властта.

"Когато решихте да промените закона, вие имахте една единствена цел, да смените това ръководство. И тримата участници в това ръководство бяха избрани от вас в мандата на предходната тройна коалиция", заяви Менда Стоянова от ПГ на ГЕРБ

Председателят на бюджетната комисия и автор на законопроекта за Сметната палата Йордан Цонев, защити избора на членове на Сметната палата. "Решенията на парламента са легитимни, докато той не е разпуснат", обяви Цонев.

"ПГ на ГЕРБ превърна избора на членове на Сметната палата в сталингардската битка в услуга на партийно послушния професор Димитров. Няма действие на проф, Димитров в сметната палата, което да не е съгласувано с вас, с вашия лидер, с вашия заместник-лидер Цветанов."

Обявилият че напуска парламента и националният съвет на БСП Георги Кадиев за пореден път показа, че мисли различно от съпартийците си.

"Бих искал да призова колегите от групата на Коалиция за България да не подкрепят. Считам, че наистина не е добре за една институция да се гласува при това състояние на парламента и политическата криза, в която сме изпаднали."

По-рано Мая Манолова обаче заяви, че този избор е наложителен предвид наближаващите избори. До избор на нови членове се стигна, след като наскоро управляващите приеха изцяло нов Закон за Сметната палата, който въведе колективното начало в управлението на одитния орган. Изборът на новия председател Лидия Руменова също беше бойкотиран от опозицията.