fallback

Президентът прие на официална среща новоизбраните евродепутати

Водещата тема в разговорите е била тази за определянето на бъдещия български еврокомисар

09.06.2014 | 16:29 Автор: Мариета Иванова

Президентът Росен Плевнелиев прие на официална среща новоизбраните евродепутати. Темата "Южен поток" не е била сред основните обсъждани теми, стана ясно след срещата.

Българските представители от Европарламента и президентът обаче са дискутирали по-обстойно темата за бъдещия български еврокомисар.

Новоизбраните евродепутати са запознали президента с приоритетите в работата си през следващите пет години. По 16 водещи за страната ни направления е бил постигнат консенсус.

По време на срещата държавният глава е настоял за ясна и прозрачна процедура във връзка с избора за европейски комисар. Според президента страната ни не трябва да изчаква последния момент, а да бъде активна в определянето и защитата на кандидатурата за нов член на ЕК от България.

„Беше поставен въпросът за принципите за избор на следващия еврокомисар,“ коментира Илияна Йотова. - „Това, което получихме като коментар от президента, че би било хубаво да се споразумеем поне основните политически формации за принципите, по които да бъде избран еврокомисар, за да не станат прецеденти като с Румяна Желева“.

„Имаме консенсус по това, че България максимално бързо трябва да заяви позиция и отсега да се бори за максимално добър ресор,“ заяви на свой ред Томислав Дончев.  

„Всички смятаме, че трябва да бързаме, да натискаме, да искаме ресора, за да се подбере подходящата кандидатура“, коментира също Николай Бареков.

На срещата с президента не са присъствали всички бъдещи евродепутати.  Сред отсъствалите е бил лидерът на левицата Сергей Станишев. 

 

fallback
Още от България
fallback