fallback

Ще има ли раздор в управляваща коалиция заради военната помощ за Украйна?

Засега от "Има такъв народ" не са заявили категорична позиция по темата

03.04.2022 | 18:47 Автор: Искра Ангелова

Дори и да няма консенсус в управляващата коалиция, парламентът ще даде зелена светлина на кабинета да изпрати военна помощ на Украйна, категорични са от "Демократична България".

"Важното е, че ще срещне широка подкрепа в парламента. Ние смятаме, че парламентът ще даде мандат. Другото е на правителството", каза съпредседателят на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов.

За партньорите във властта от БСП обаче това е "червена линия", която не трябва да бъде преминавана.

"Нека да чуем и другите партии, БСП няма да допусне България да изпраща военна помощ в Украйна", отсече председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски.

А по-рано Атанас Атанасов беше категоричен, че въпросът за военна помощ за Украйна няма да разклати управляващата коалиция, каквито сигнали имаше от БСП.

"Когато създавахме коалицията - бяхме наясно, че има теми, по които никога няма да сме на едно мнение", допълни ген. Атанасов.

Според предложението на депутатите от ДБ помощта ще бъде "съобразно потребностите на Украйна и възможностите на България", така че да няма опасност за отбраната на България. И докато от "Демократична България" разчитат на подкрепа от опозицията, от левицата са скептични, че ще се стигне до гласуване в пленарната зала.

"Имаме информация, че ГЕРБ и ДПС ще подкрепят, въпросът беше защо не внесоха преди това предложение", коментира още съпредседателят на ДБ.

"Нека да видим дали ще стигне до гласуване в парламента на предложение", заяви Сливенски.

Засега от "Има такъв народ" не са заявили категорична позиция по темата.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback