Законови промени за вноса и износа на оръжия, опозицията видя рискове за индустрията

Досега по тези казуси се произнасяше Междуведомствената комисия

02.04.2022 | 14:20 Редактор: Искра Ангелова

На фона на търсене на консенсус в управляващата коалиция за изпращането на военна помощ за Украйна, правителството внесе в парламента законови промени за вноса и износа на оръжия. От опозицията видяха рискове за индустрията.

От внесения в последния ден на март законопроект, става ясно, че правителството предлага министърът на икономиката или упълномощено от него лице, да може да променя и отнема удостоверение за внос, износ или трансфер на оръжие. Според ресорния министър Корнелия Нинова в промените няма нищо необичайно.

"Европейски директиви са нови неща, които трябва да хармонизираме задължително. Нищо съществено, ако мислите, че нещо променяме при износа - не", заяви тя.

Разрешения ще може да се отнемат, както и досега - когато документът не е издаден по разписания ред или при неверни данни. Друго основание е в случай на засягане на интересите на България или обществения ред.

"Това означава, че всеки протест, свързан с това, че оръжия се изнасят за Украйна, би могло да спре работата на даден завод. Ние имаме един много широк кръг от фирми , които стават заложници на едно политическо решение", каза Николай Дренчев от "Възраждане".

Досега по тези казуси се произнасяше Междуведомствената комисия, а занапред ще може да решава и ресорният министър. От опозицията са обезпокоени, че има предпоставки и за политически натиск заради вкарването на лица, близки до властта.

"Говорим за някакви калинки, на които най-вероятно ще им бъдат намерени там места. По-скоро ще се появят и подписите на хора, които министър Кирил Петков ще назначи. Решенията оттук нататък ще зависят от кабинета и обкръжението на премиера", допълни Дренчев.

Министърът на индустрията Корнелия Нинова отрече.

"Комисията е колективен орган. Участват ДАНС, разузнаването, Министерството на отбраната, МВР, Министерството на външните работи и Министерството на икономиката. И всички се подписват. Министърът на икономиката е последен, след като мине през всички служби, за да бъдем сигурни, че всичко е наред", успокои Нинова.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК