fallback

Орешарски спря Южен поток

/първите реакции/

08.06.2014 | 23:30

Министър-председателят Пламен Орешарски е спрял строежа на Южен поток, съобщи той след среща с американски конгресмени.

Пред сенаторите Джон Маккейн, Кристофър Мърфи и Рон Джонсън Орешарски е подчертал, че проектът ще продължи едва след като България отстрани всички забележки на Брюксел и уточни заедно с ЕК неговото изпълнение по-нататък.

Решението за временното замразяване на изграждането на Южен поток ще сложи край на спекулациите за правителствената външна политика.

Така България се съобразява с Европейската комисия, изтъкна Орешарски след срещата си с американските дипломати.

В отговор на въпрос дали има опасност компаниите, участващи в строителството Южен поток да попаднат в списъците със санкционирани фирми, сенатор Маккейн каза, че има проблеми с проекта "Южен поток" и САЩ желаят по-малко руско участие.

Подробности - във видеото.

 

Още по темата

 

Ройтерс коментира, че решението на българското правителство може да предизвика напрежение между Русия и ЕС, след като общността поиска миналата седмица София да прекрати сътрудничество с проекта на Газпром до вземането на решение дали е в съответствие с европейското право.

Агенция напомня, че в петък, 6 юни посланикът на САЩ Марси Райс е заяви, че нейната страна е силно разтревожена от избора на България на Стройтрансгаз за строител на българския участък. Консорциумът е собственост на включения в списъка санкционирани от САЩ лица Генадий Тимченко.

Ройтерс цитира говорител на руското енергийно министерство, според когото Москва не е получавала официално съобщение за спирането на работата по проекта от българска страна.

Още по темата

На 4 юни ЕС заяви, че България нарушава европейското законодателство като участва в строежа на Южен поток.

Брюксел смята, че България е нарушила процедурата за избор на компания-строител на газопровода, подозирайки, че български и руски компании са получили привилегии на търговете.

Въпросът за Южен поток и прекратяването на строителството, обявено от България, не е приключен, борбата между противопоставените страни продължава, заяви главният редактор на списание Русия в глобалната политика Фьодор Лукянов, цитиран от РИА Новости.

В първата реакция на съобщението от София, руската агенция цитира Лукянов, че „България не е страна, която сериозно може да се противопостави на натиска на Европа“ и че на българския премиер са били извити ръцете, за да обяви това решение.

На 9 юни 2014 вечерта в Брюксел ще се проведе среща между представителите на Русия, Украйна и ЕС по въпроса за газа, обяви ЕК на 8 юни.

Преговорите ще започнат в 20ч. българско време.

Според Министерството на енергетиката на Русия въпросът с Южен поток вероятно ще бъде обсъждан на тристранната среща, съобщава ИТАР-ТАСС.

fallback
Още от България
fallback