"Ситуацията е повече от апокалиптична": Силна буря удари Западна България

Частично бедствено положение беше обявено във Враца

01.04.2022 | 19:20 Редактор: Здравко Черкезов

Сериозни щети след силния вятър в Западна България. На десетки сигнали за паднали дървета и клони са реагирали общинските власти в София.

Частично бедствено положение беше обявено във Враца. Там ураганните ветрове достигнаха скорост от 160 км/ч. Пред Историческия музей в града бурята изкорени две половинвековни дървета.

"Това, което ние можем да констатираме, е, че ситуацията е повече от апокалиптична. През нощта се задействаха алармите на всички охранителни системи на музея. Та, най-вече от звуковия трясък на падащите дървета, показва колко опасна е била ситуацията", посочи директорът на Регионалния исторически музей във Враца Георги Ганцовски

На много места имаше изпочупени прозорци и рекламни табла, както и паднали фасади на сгради и търговски обекти. Щети са нанесени и на една от църквите в града.

"Има в катедралния храм "Св. Апостоли" така, вдигнати части от покрива, ламарини и керемиди. Има така, малко щети на една от сградите на митрополията, но те първа сега ще се оглеждат и ще се разглежда нещата как са", сподели митрополит Григорий.

В София за последното денонощие са постъпили десетки  сигнали за нанесени щети след силния вятър. На места падналите дървета блокираха временно улици, стигна се и до прекъсване на електрозахранването.

На кадри, публикувани в социалните мрежи, се вижда плоскости и ламарини от необезопасен строеж в близост до столичен хипермаркет са изкъртили колчета и по чудо няма пострадали.

"Истината е, че тук ураганните ветрове бяха наистина много неприятни и това, което се случи, в голямата сграда, която се строи в непосредствена близост до нас, летяха всякакви строителни материали. Даже тук, сега са ми останали и искам да покажа... ламарини, плоскости, изолационни материали, прахоляка, нали да го оставим настрана... Всички тези парчета летяха върху коли, сгради и застрашаваха нашия живот", каза Мария.

Предупредителните кодове за силен вятър са в сила и утре. 

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Ами стройте си ламаринени покриви и чакайте щастие! Дедо Ви га си покриваше с плочи го знаеше от вековен опит!!! Сигнализирай за неуместен коментар