Без мерки, ден 1: Как ни промени пандемията и това ли е краят?

От Световната здравна организация предупреждават, че Ковид-19 едва ли ще е последната пандемия

01.04.2022 | 17:50 Редактор: Здравко Черкезов

От днес официално отпадат всички ограничителни мерки, свързани с извънредната епидемична обстановка. Здравните власти обаче препоръчват да се носят маски в болниците и в градския транспорт. 

България обяви извънредно положение заради Ковид-19 на 13 март 2020 г. Затвориха училища, университети, търговски центрове. Бяха забранени дори разходките в парковете и градините. А само за броени дни маските се превърнаха от дефицитна стока в такава с огромно търсене. 

"Предстоят ни времена на изпитания, които не са само икономически... Ще се загубят човешки животи, на тези които обичаме", каза тогава директорът на ВМА ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Постепенно обаче носенето им се превърна в разделителна линия - докато едни стриктно спазваха заповедите на здравните власти, други демонстративно сваляха маските си. Две години по-късно ограниченията падат, но хората остават разделени.

Въпреки че повечето мерки вече не са в сила, в лечебните заведения и градския транспорт се препоръчва носенето на маските да остане. В една от русенските болници вече е издадена заповед за задължителното им носене маски, както за пациенти, така и от персонала. 

"Няма да възстановяваме свижданията, защото още имаме пациенти с Ковид-19. Той не е приключил и ако не продължим да спазваме мерки, рискуваме здравето на персонала и на пациентите", подчерта д-р Алисе Муртезова.

Да бъдем внимателни, предупреждават и специалистите.

"Пандемията не е приключила. Това го казва и СЗО, това го показват и фактите. Броят на случаите в редица страни по света се увеличава. От хилядолетия живеем заедно с вируси, очевидно понякога има трусове, когато се появи някой нов. Ковид-19 не е последната пандемия със сигурност", категорична бе вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

А коронавирусът остави траен отпечатък и върху психиката на голяма част от обществото.  

"Вирусът беше едно милосърдно предупреждение как да се отнасяме един към друг като хора, човешки същества, отделните държави в политиката и личните отношения, като че ли за мен това е основната поука, която остава", сподели Владимир Бо.

"А макар първите стъпки към нормалността да са факт, от Световната здравна организация предупреждават, че Ковид-19 едва ли ще е последната пандемия. 

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК