fallback

Въвеждането на задължителното гласуване е пред провал, предава "Черно море"

08.06.2014 | 09:46 Автор: Ирина Георгиева

Въвеждането на задължителното гласуване за предсрочния парламентарен вот, който се задава, е пред провал, пише вестник "Труд", предава информационна агенция "Черно море".  Според изданието причините са, че в БСП има разнобой дали идеята на лидера им Сергей Станишев е осъществима и основателна. След като на 6 юни посрещнаха с ръкопляскане идеята на Станишев за задължително гласуване, два дена по-късно парламентарната група на БСП и ръководството на партията не могат да решат как точно да стане това.

Ситуацията се усложнява допълнително и от референдума по темата, който е в ход и има събрана подписка. Затова от левицата решили да обсъдят предложението на Станишев не на обикновен пленум на Националния съвет, а на миниконгрес, за да се чуят повече мнения.

БСП обмисля вариант да не се променя Конституцията, а само Изборния кодекс, за да стане гласуването задължително, предава "Черно море". 

"Задължителното гласуване е предупредителна мярка към всички български граждани, но то би станало и неизбежна реалност при продължаващо нехайство на политическите партии към истинските проблеми на хората, водещо до отчужденост, неучастие в обществения политически живот и неучастие в изборите", допълва Атанас Мерджанов, зам.-председател на ПГ на "Коалиция за България", цитиран от "Черно море"

От "Черно море" цитират и интервю за "Преса" на политолога Емил Кошлуков:

"След резултатите от изборите, след изявлението на Лютви Местан стана ясно, че досегашното партньорство между ДПС и БСП не може да продължи. Кабинетът и досега управляваше с нищожна подкрепа, а очевидно доверието на обществото към правителството се е сринало. Станишев трябва да се справи с няколко проблема. Вътрешнопартийни, защото напрежението в самата БСП е огромно. Коалиционни - трябва да се разбере с ДПС как точно ще намерят изход от сегашната ситуация. И политически, и държавни - пада кабинет, който бе един от най-кратковременните, само онзи на Андрей Луканов се задържа по-малко време. БСП плаща много висока цена за загубата на вота и обяснимо Станишев е изнервен. Затова той трябва да намери първо обяснение на въпроса защо се налага да отидат на предсрочни избори, след като първоначално се кълняха, че кабинетът е експертен. Обяснението е нужно за пред неговите хора."

fallback
Още от България
fallback