fallback

Искри по оста София-Москва, Радев защити Петков, а Митрофанова плаши с енергийна катастрофа

Никой посланик не може да си присвоява правото да говори от името на българския народ, заяви президентът

24.03.2022 | 18:37 Автор: Елеонора Танева

Остър дипломатически тон по оста София-Москва. Премиерът Кирил Петков съобщи, че България ще извика посланика си в Русия за консултации като отговор на острите и недипломатични изявления на руския посланик Елеонора Митрофанова.

Привикването на посланиците в собствените им държави е последната стъпка преди тяхното изгонване, което реално представлява скъсване на дипломатическите отношения. 

Часове по-късно самата Митрофанова определи като "враждебен демарш" на България изгонването на рекорден брой руски дипломати и предупреди – скоро ще има ответна реакция.

"Броят на колегите ни, обявени за "персона нон грата", неприятно изумява с мащаба си. Разглеждаме тази поредна агресивна стъпка като ясно намерение на официална София да сведе до минимум целия спектър на руско-българските отношения. Този враждебен демарш в скоро време ще получи оценка, адекватна на новия дух на двустранните отношения", заяви Митрофанова. 

И предрече, че без руски газ България ще преживее енергийна катастрофа, а качеството на живот на хората ще се влоши драстично.

"Ние не веднъж сме говорили, че с доброволното отказване от руските нефт и газ, европейските политици готвят за страните си енергийна катастрофа, след която ще споменават днешната ценова криза като празник. Обикновеният европеец дълго ще усеща разрушителните последици от тази глупост. Ще му става все по-трудно да пазарува, да зарежда колата си и да плаща сметките си", заяви още посланикът.

Напрежението в дипломатическите отношения ескалира, след изказване на Митрофанова пред телевизия "Русия 24".

"Българският народ не подкрепя нито реториката, нито действията на своето правителство, по отношение на специалната операция в Украйна", каза посланикът преди дни.

Последва светкавична реакция на премиера Петков, а Митрофанова го нарече чиновник.

"Никой посланик не може да си присвоява правото да говори от името на българския народ", заяви президентът Румен Радев от Брюксел.

Дипломатическият тон между София и Москва се изостри през последните седмици. Всичко започна с квалификацията "евроатлантически подлоги", заради която посланик Митрофанова се извини. А в официалния си поздрав към страната ни по повод националния празник 3 Март руското посолство сравни войната в Украйна с руско-турската.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Facebook/Посолството на Русия в България

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback