fallback

Владимир Шопов: България не може да си позволи ниска грамотност по европейските теми

Европейските фондове и възможности са ключови фактори в икономиката през последните години

01.06.2014 | 21:47 Автор: Мариета Иванова

България е една от страните, които не могат да си позволят ниска грамотност по европейските теми, заяви в предаването Денят ON AIR с водещ Ивайло Лаков политологът Владимир Шопов. Експертът се аргументира с думите, че европейските фондове и възможности са сред решаващите фактори в икономиката през последните години, в това число за публичните инвестиции.

Шопов коментира още предизборната кампания и избирателната активност.

„Европейските теми много рядко влизат в обекта на внимание и на политици, и на медии. Така че, не можем да се сърдим, че хората не са добре информирани”, заяви експертът. Той допълни, че „предпочитанието да се правят кампании по национални теми се прави с мотива, че така мобилизират повече хора да гласуват”. Експертът подчерта, че "включването на  европейските политики и теми изисква, както доста добро познание, така и много добър обяснителен език, на който да се представят точно и сравнително ясно - нещо, което не срещаме много често в България".

По повод избирателната активност политологът посочи, че е била в сравнително същите проценти като преди пет години „при  много намалено избирателно тяло”, тъй като „последните пет години от началото на членството са и годините на най-активна емиграция от страната”.

„Ако погледнем данните за гласуването на страните от Централна и Източна Европа, ще видим, че страната ни е четвърта по избирателна активност”, заяви Шопов.

Той посочи, че България е сред страните с най-малка разлика на хората, които гласуват на национални избори, и тези, които отиват до урните на европейски избори.  В този смисъл избирателната активност не беше толкова ниска, коментира политологът.

Експертът посочи, че резултатите от изборите са показали приблизително същото разпределение на политическите партии, като са развенчали легитимността на управлението. След вота за Европарламент за всички е ясно, че ще има предсрочни избори, и че никой не е доволен от това, заяви още Шопов.

 

fallback
Още от България
fallback