fallback

Какво е С-300? В НАТО само България и Словакия разполагат с тази система

С нея са обучени да работят и украинските военни

17.03.2022 | 17:37 Автор: Жаклина Иванова

Какво представлява системата С-300? Ако България я предостави на Украйна - ще бъде ли защитена страната ни и как?

С-300 са най-добрите и модерни системи за противовъздушна охрана, с които разполага българската армия. Руската система нарежда страната ни на второ място по ПВО възможности на Балканския полуостров. Системата С-300 е равностойна на американската "Пейтриът" и дори има някои предимства.

Страната ни има един дивизион - 12 пускови установки, като всяка носи 4 ракети. Те са базирани край София и служат за защита на столицата. Един комплекс е съставен от превозно средство с 4 ракети, мобилен радар и команден пункт.

С-300 e на въоръжение в България от 1988 година, а установките са базирани край Банкя.  

"Ракетите С-300 са съветски зенитно-ракетен комплекс на средно разстояние. Тази модификация, която България има - ПМУ, е с обсег между 75 и 90 км и на височина от около 24 км", каза военният журналист в сп. "Криле" Димитър Ставрев.

"Комплексът С-300 осигуряват въздушното прикрие на София. Ако те бъдат свалени от въоръжение и бъдат изпратени в Украйна, София остава без зенитно- ракетно прикритие, а тук са всички държавни институции. Това меко казано граничи с военно престъпление", уточни журналистът.

В НАТО само България и Словакия разполагат с противовъздушните ракетни системи С-300 от времето на Съветския съюз, с които са обучени да работят и украинските военни.

"Украинците имат по-старите варианти на комплекса  - ПС и ПМ. Няма да имат особени трудности да използват нашите. Друг е въпросът каква ще бъде реакцията на Русия при едно такова изпращане на ракетни комплекси в Украйна", посочи той

Словакия вече е дала неофициално съгласие да предостави своя комплекс на Украйна. Според чужди източници в замяна ще получи от нидерландското правителство американски ракети Пейтриът, заедно със 150-200 души. България ще получи такива вероятно от Германия.

"Те ще дойдат с германски екипажи, т.е. германски разчети, германците ще ги обслужват. Доколко ще бъде под наш контрол хуманната верига е доста дискусионно и не е ясно. Това е сериозна загуба на националния суверенитет", уточни военният журналист.

Ако не ги закупим обаче, тези ракети няма как да останат за постоянно в България. Освен това ракетите С-300 имат по-добри характеристики спрямо американските "Пейтриът", каза Ставрев.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback