fallback

Учение на летище Бургас

31.05.2014 | 17:05

Учение по борба с терористи се проведе на летище Бургас. На стария терминал тежковъоръжени служители от силите за борба с тероризма "щурмуваха" сградата в рамките на учението Щит 2014. На същия терминал на 18 юли 2012 бе извършен терористичен акт, при който бе взривен туристически автобус и седем души бяха убити, а десетки- ранени.

Учението на летище Бургас е част от широкомащабното учение за противодействие на международния тероризъм, съобщава МВР.

"Подобни акции ще бъдат проведени във всички големи обекти от критичната инфраструктура със значение за националната сигурност", съобщи главен комисар Светлозар Лазаров, ръководител на учението.

В операцията на летище Бургас участваха МВР, МО, МВнР, МТИТС, МЗ, ДАНС, НСлС, Прокуратурата, БЧК и Летище – Сарафово.

Сценарият на учението е бил освобождаване на самолет със заложници на летището в Бургас и заложниците, от окупиран хотел в Несебър.

Полицията обясни, че времето не е позволило провеждането на въздушната част от учението. Метеорологичната обстановка е била неподходяща да бъдат спуснати командоси с парашути на плажа в Несебър, откъдето да стартира операцията.

Операцията Щит 2014 е започнала в 09.00 часа на 31 май на територията на Бургаски регион.

Целта на учението е била е чрез тактически действия в реално време да бъде тествана готовността, възможностите за реакция на институциите по време на кризисни ситуации, както и взаимодействието между отделните звена.

Според официалната информация на МВР, следващият етап от тренировъчното занятие включва организиране и подготовка на операциите и конкретните действия, предприети по неутрализиране на похитителите и последна фаза - координирани действия за неутрализиране на двете групи нападатели.

В учебната антитерористична операция са участвали служители нан полицията, пожарната, гранична полиция, жандармерията, СОБТ, Медицинския институт и Института по психология към МВР.

fallback
Още от България
fallback