fallback

Наплив от бежанци в Св. Влас, хотелиерите не могат да се справят

Местната власт призовават за помощ от държавата

12.03.2022 | 13:42 Автор: Теодора Патронова

Близо 1500 са украинците, избягали от войната в Свети Влас. Хотелиери и местната власт призовават за помощ от държавата, тъй като бежанците продължават да пристигат, а помощите са недостатъчни.

Този хотел в Свети влас отваря извънредно, за да приюти 120 бежанци. Днес с автобус пристигат още 50 души, роднини на вече настанените украинци. Собственичката на хотела обаче споделя, че вече не може да се справи с изхранването им, както и със сметките за ток. Получила е единствено боб, леща и брашно от БЧК.

"Тези 40 лева дали ще достигнат до нас? До този момент всичко е за моя сметка и на мои разноски, но разберете, че аз няма как да оставя тези хора гладни на улицата, навън е много студено", коментира хотелиерът Елена Андонова.

Людмила е избягала от бомбардировките в Киев и е благодарна, че тук са ги приютили.

"Много дълго пътувахме от Киев до румънската граница. Останахме там, не можахме да се върнем обратно. С мъжа ми и кучето пристигнахме тук. Без багаж, без нищо", разказа тя.

"Тук има много голяма база, но е неотопляема. Всеки е взел по едно семейство, но не могат да им платят сметките. Ако държавата беше направила нещо за самите хора по райони и общини да поемат някакви сметки на хората, може би щяха да са повече настанените", каза Катя Крумова от Община Свети Влас.

В Свети Влас вече има два пункта за събиране на помощи за бежанците. Единият е в кметството. 

Очаква се и пристигането на мобилен екип на служба "Миграция”, за да регистрира бежанците на място, за да не се налага да пътуват до Бургас.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback