На 28 май следобед ЦИК ще обяви окончателното разпределение на българските мандати в новия ЕП

28.05.2014 | 10:32 Редактор: Ирина Георгиева
На 28 май следобед ЦИК ще обяви окончателното разпределение на българските мандати в новия ЕП

ЦИК ще обяви окончателното разпределение на българските мандати в новия ЕП на 28 май следобед. Дали ще има разместване в листите заради преференциалният вот, ще стане ясно след като бъдат отчетени протоколите от районните комисии.

При БСП се оказа, че Номер 15 от „Коалиция за България” Момчил Неков е събрал голям процент от преференциалния вот. Над 30 000 от избирателите са отбелязали номер 15 и на двете места в бюлетината - за презастраховане - и на квадратчето за партия, и на кръгчето за преференциален вот. По този начин Неков събира повече гласове от водача Станишев, който от своя страна се отказа от мястото си в ЕП. По неофициални данни Неков може да измести някой от първите четирима от Коалиция за България, които влизат в ЕП. За момента от Позитано 20 отказват коментар по темата.

Очаква се да има разместване и в листата на „Реформаторския блок“. Светослав Малинов вероятно ще бъде евродепутат, вместо Меглена Кунева. Имената на евродепутатите трябва да станат ясни до края на седмицата.

На пресконференцията след края на изборния ден Делян Пеевски от ДПС обяви, че се отказва от депутатското място в Брюксел и неговото място ще заеме настоящата министърка на околната среда и водите Искра Михайлова.

В новия ЕП ще има български депутати от пет партии - ГЕРБ, БСП, ДПС, ББЦ и РБ. На база на тези резултати разпределението на мандатите е 6:4:4:2:1

При обработени 100% от протоколите - ГЕРБ печели 30,40% , Коалиция за България - близо 19 на сто, ДПС - 17,26%, "България без цензура" - 11 %, и Реформаторският блок - 6,45%. Така ГЕРБ ще изпрати 6-ма евродепутати, БСП и ДПС - по четирима, „България без цензура" - двама, а „Реформаторският блок" печели един мандат. Очаква се да има разместване в евролистите.

Останалите партии, които не преминават бариерата, за да имат депутат в Брюксел са: АБВ с 4.021%, НФСБ - 3.052%, Атака - 2.955%, Глас народен - 1.002%, Коалиция КОД - 0.919%.