Украинката Лина - спасителен пояс у нас за бягащите от войната

Каузата ѝ е да спаси колкото се може повече хора от ужаса в Украйна

08.03.2022 | 13:54 Редактор: Ваня Кузманова

Украинка, която от години живее у нас, помага на бежанците от войната. Лина Костадинова от Горна Оряховица сформира екип на Координационен център и създаде мрежа със свои сънародници в България в помощ на бедстващите украинци.

Тя вече е настанила десетки семейства бежанци в различни части на страната.

"Не само настаняваме в Горна Оряховица, но и в цяла България. Стигнали сме 25 семейства, които лично съм настанила по телефона. Кметът на Горна Оряховица дава 20 места, имаме в момента 307 места, които можем да поемем в Горна Оряховица", разказа Лина Костадинова. 

Така само за няколко дни тя успява да организира бизнеса и общината и са събрани дарения за бедстващите хора в Миргород. 

"Има достатъчно места за настаняване. Голяма част от гражданите също предлагат свои имоти - къщи по селата, апартаменти. Готови сме да поемем и изхранването на хората в определен период", заяви зам.-кметът на Горна Оряховица Николай Георгиев.  

На 3 март Лина отпътува с бус с хуманитарната помощ. На връщане от границата докарва в Горна Оряховица две украинки, заедно с децата им.

"Нападна ни Русия, много е страшно", сподели бежанката Юлия Тютюнник.  

"Плачещи деца. Унищожение на украинската нация. Много е страшно! Оставих мъжа си, баща си, много приятели. Идвам с двете си дъщери", каза Татяна Бакала.  

Каузата на Лина е да спаси колкото се може повече свои съграждани и мечтае войната да спре.

"Имам баща, имам брат, всички се бият там, а жените не искат да тръгнат, защото казват: Без съпрузите не искаме! Вярвам, че е много силен украинският народ", посочи Лина. 

Тя казва, че дори в Горна Оряховица да се изчерпят местата за настаняване, няма да остави нито един бедстващ сънародник без подслон.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК