Нинова: Лъжа е, че България изнася оръжия и изделия с двойна употреба за Украйна

Според нея тези твърдения представляват опасност за националната ни сигурност

08.03.2022 | 11:39 Редактор: Ваня Кузманова
Нинова: Лъжа е, че България изнася оръжия и изделия с двойна употреба за Украйна

Вицепремиерът Корнелия Нинова определи като фалшива новина и лъжа информацията, че България изнася оръжия, изделия и технологии с двойна употреба за Украйна.

Според нея тези твърдения представляват опасност за националната сигурност на България.

Министърът на икономиката представи в парламента списък с износа на България за периода на кабинета "Петков". Такава информация ще бъде представяна на всеки 3 месеца, съобщиха от пресцентъра на партията.

"В последните седмици много упорито се внушава една лъжа, че България изнася оръжия, стоки или технологии с двойна употреба за Украйна", заяви в Народното събрание вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова в отговор на въпрос на заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Атанас Зафиров. 

Министър Нинова обясни от парламентарната трибуна как се случва износът на оръжие от България: "Съществува Междуведомствена комисия, която разглежда документите и дава разрешения или прави откази. В тази комисия участват Държавната агенция за национална сигурност, Служба "Военна информация", Министерството на отбраната, Министерството на външните работи, Министерство на вътрешните работи и Министерството на икономиката и индустрията. След като всички тези служби и институции се подпишат под разрешение или отказ, накрая слага подпис министъра на икономиката, който и да е той."

Корнелия Нинова безпрецедентно представи пред Народното събрание информация за целия износ и трансфер на България за целия свят откакто е избрано това правителство. 

"Няма да чакаме края на годината, както е по закон. Получила съм разрешения да ви предоставя тази информация сега. Предложила съм и на Междуведомствената комисия,  вместо да чакаме края на годината да ви даваме отчет какво прави българското правителство по тази тема, на всяко тримесечие ще се изправяме пред вас да ви предоставяме тези доклади", добави тя.

 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК