fallback

Борис Попиванов: Няма кой да свали правителството в момента

И за ДПС е много по-удобно да работи със 'свален“ партньор, отколкото с триумфиращ ГЕРБ, коментира политологът

27.05.2014 | 08:29 Автор: Мариета Иванова

Няма кой да свали правителството в момента, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air политологът Борис Попиванов. Той допълни, че и за ДПС в момента е много по-удобно да работи с един „свален“ партньор, отколкото с един триумфиращ ГЕРБ.

„Един триумфиращ ГЕРБ със самочувствие ще е много по-труден партньор“, коментира Попиванов, и допълни, че една от целите на ДПС е да покаже, че „ГЕРБ не могат да управляват сами и да им дойдат на крака“.

На въпрос на водещата Йоанна Николова какво може да се случи в сряда при обсъждане на вота на недоверие срещу кабинета, Попиванов посочи, че „очевидно трибуната ще бъде използвана, за да бъде обявена нова политическа ситуация“, от страна на ГЕРБ, които остават единствената парламентарно представена опозиция, докато „ДПС и  ГЕРБ ще дърпат към укротяване на ситуацията с много цифри и факти“.

Попиванов заяви, че не очаква радикална промяна на този етап. Според него най-рано на есен могат да се очакват евентуални промени в управлението, но към момента никой няма интерес за промени.

Още по темата

На въпрос каква е била изненадата на евроизборите Попиванов подчерта, че никой не е очаквал ножицата в изборните резултати между ГЕРБ и БСП да е толкова голяма, „или по-скоро изключително слабото представяне на БСП“. Той допълни, че ДПС са играли с няколко плана, като заложеният план максимум е бил изпълнен.

Политологът коментира, че една от стратегиите на ДПС е да поставят действащ министър на пето място в листата. - „Това не се прави, ако не очакваш няколко мандата“, заяви експертът и припомни, че и Ахмед Доган е прогнозирал спечелването на четири евромандата.

Изпращането на Искра Михайлова в Брюксел неизбежно ще наложи промяна в кабинета. - „Около тази смяна на действащ министър, може да бъде поискан и по-сериозен ремонт на кабинета“, коментира експертът.

Попиванов  отбеляза, че за да излязат напред БСП, трябва да изработят нова програма, дори по-радикална от тази на парламентарните избори през 2013, когато „водещото мото беше, искаме властта, за да не са ГЕРБ на власт“.

БСП допусна доста грешки през последните месеци, предимно заради колебанието на самото ръководство, не само заради по-малкия партньор в управлението. Една от тях е външната политика и идеята, че колкото по-малко рисковани ходове се правят, толкова по-силна ще е подкрепата. Създаваше се впечатление на движение по течението“, посочи експертът.

По думите на Попиванов аргументът „Орешарски“ вече е изчерпан.

Според него, за да тушират негативните резултати от изборите, управляващите трябва да представят конкретна програма със заложени срокове.

 

fallback
Още от България
fallback