fallback

Момчил Дойчев: БСП няма доброволно да се откаже от властта

Много важно за развитието на ситуацията към предсрочни избори ще е как Местан ще гласува на предстоящия вот на недоверие, коментира политологът

26.05.2014 | 21:06 Автор: Мариета Иванова

БСП няма доброволно да се откаже от властта, прогнозира в предаването Денят On Air с водещ Веселин Дремджиев политологът и преподавател Момчил Дойчев. Експертът допълни, че очаква нова вълна от протести  срещу управляващите през октомври, които постепенно да се засилят. Той посочи още, че е много важно как ДПС и Местан ще гласуват на внесения вот на недоверие от ГЕРБ.

Местан вчера каза нещо много забележително, че ситуацията коренно ще се промени, ако ДПС се окаже равна на втората политическа сила. Ако наистина са либерална партия, ДПС трябва да държат и дясната си врата отворена, а не да я държат плътно затворена, както е от последните 20 години”, коментира Дойчев.

Данните на ЦИК сочат при 100% на обработени протоколи, че ГЕРБ печели 6 мандата в Европарламента, БСП и ДПС по 4, България без цензура -2, а Реформаторският блок- 1.

На въпрос на водещия какъв е интересът от предсрочни избори за ДПС политологът коментира, че партията на Местан мисли за следващия си ход. В този смисъл коалициите на европейско равнище, в които ДПС вероятно ще се включи, могат ще са различни от тези със социалистите на национално, стана ясно от думите на Дойчев.

Експертът подчерта, че резултатите от изборите са показали едно узряване на българския народ, едно разбиране, че така повече не може.  

„ Тази конфигурация на властта, в която са се вкопчили три партии, не може да продължава. Още преди три месеца прогнозирах, че Станишев ще загуби изборите катастрофално. Лошите резултати се дължат предимно на това, че най- интелигентното и най- неинтелигентното ядро на БСП не отиде да гласува”, коментира политологът.

По думите му ГЕРБ са успели да спечелят изборите, защото са успели да мобилизират електората от миналата година и благодарение на провалите на управляващите вече една година.

 Попитан какви идеологеми са разбили резултатите от изборите, Дойчев посочи за пример тази, че хората няма да гласуват за ГЕРБ и Реформаторския блок, тъй като това били „провалени партии”. Друг развенчан мит бил този, че с кебапчета се печелят избори и се постига висок резултат. Експертът посочи, че  „България без цензура” е проект на ДПС, който имал за цел да отнеме гласове ГЕРБ и Реформаторския блок.

По думите на политолога АБВ са разчитали да отнемат гласове от Меглена Кунева, „но Първанов сбърка, защото с руската тема, върна електората към реформаторите”.

 

fallback
Още от България
fallback