ГЕРБ поиска парламентът да се разпусне още тази сряда

Борисов отхвърли идеята да участва в нов кабинет в рамките на настоящото Народно събрание

26.05.2014 | 17:41 Редактор: Мариета Иванова
ГЕРБ поиска парламентът да се разпусне още тази сряда

Незабавни предсрочни избори и разпускане на Народното събрание още тази сряда, поиска лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Днес по обяд ГЕРБ даде първата си официална пресконференция след изборите. На нея Борисов отхвърли идеята да участва в нов кабинет в рамките на настоящия парламент, тъй като  по неговите думи той е „нелегитимен“, и изрази готовност отново да бъде премиер. Според Борисов ключът към разпадането на това управление е в „Атака“, а не в ДПС.

Лидерът на ГЕРБ прогнозира, че много скоро ДПС ще е втора политическа сила при това поведение на социалистите. Още вчера Борисов прикани партията, оглавявана от Лютви Местан, да оттегли доверието си от това правителство, но отхвърли твърденията за съглашателство с ДПС. Не изключи обаче искане за предсрочни избори да се случи и с подкрепата на ДПС.

„В пряка реч „Атака“, ако излезе от парламента, ние излизаме и правителството пада. Така че, денят Х е в сряда, ключът е в „Атака".

Борисов заяви, че не толерира протестите, иска смяната на управлението да стане чрез демократични избори. В присъщия си стил той коментира още, че се моли на Господ Сергей Станишев да остане още дълги години председател на БСП, защото при неговото управление на столетницата той няма място за притеснение относно победните резултати на партия ГЕРБ.

Още по темата

При следващо управление ГЕРБ обмисля коалиция, но не на всяка цена. Тогава водачът на групата на ГЕРБ в европарламента Томислав Дончев ще се завърне в България като поне министър, поясни Бойко Борисов.

„Горд съм, че въпреки системните опити цяла година да бъдем унищожени, всъщност ние станахме по силни“, заяви Дончев.

Заради категоричната победа, Борисов ще поиска представител на ГЕРБ да стане заместник-председател на Европейската народна партия. Борисов мотивира искането си с факта, че ГЕРБ не просто е победил БСП, а  председателят на ПЕС. Борисов заяви още, че новият български еврокомисар трябва да бъде излъчен от победителя в предсрочни парламентарни избори.