Екзакта: ГЕРБ печели 30.7% при паралелно преброяване

Около 10% от електората на БСП е гласувал за коалицията на „България без цензура”, сочат данните на Екзакта рисърч груп

25.05.2014 | 22:00 Редактор:
Екзакта: ГЕРБ печели 30.7% при паралелно преброяване
Екзакта: ГЕРБ печели 30.7% при паралелно преброяване

Още по темата

ГЕРБ печели 30.7% от гласовете, сочат данните на Екзакта рисърч груп при паралелното преброяване на 90% от протоколите. За „Коалиция за България” са гласували 19.4 %, за ДПС - 16.8%, за Коалицията „България без цензура, ВМРО-БНД, ЗНС, движение "Гергьовден"-10.8%, за Реформаторския блок- 6.5%, АБВ – 4%.

Избирателната активност е 35.5 %.

„Единствената изненада от този устойчив резултат е, че днес ДПС получава по-висок резултат от декларирания. Това не означава свръхмобилизация, но и периферия”, коментира Лидия Йорданова от Екзакта.

На въпрос на водещия Веселин Дремджиев защо БСП са загубили изборите, тя отговори, че причината е, че „Коалиция за България” е водила война срещу  противници, които печелиха симпатии през това време.

„Вотът срещу БСП, определено е вот срещу управлението. Оказа се че ДПС има ресурс, който може да извади, но БСП няма този ресурс”, коментира Йорданова. Тя допълни, че очаква повишени заявки за предсрочни избори и политици, които да поемат отговорността за това, както и ГЕРБ да осъзнае, че не може без коалиционни партньори.

„Суверенът реши да даде повече подкрепа за десните и дясноцентриска партии, както и да даде ново начало в лицето на коалицията на Николай Бареков. Една от причините за ниския резултат на БСП, е  че част от електората на партията разглежда себе си като незащитен и гласуваха за Бареков. Близо 10% от симпатизантите на БСП гласуваха за Бареков”, коментира още Йорданова.
По думите на Антоний Гълъбов изборите са показали, че проруската и евразийска риторика не  е получила подкрепа.   

"По същество имаме консолидиране в един проевропейски вот. Българските граждани заявиха желанието си за мястото в Европа,” заяви Гълъбов.