fallback

Ирена Тодорова: Активното гласуване е начин да се справим с контролирания вот

Политическата система ще се промени, когато гласуват повече хора, коментира преподавателят в НБУ

25.05.2014 | 16:52 Автор: Мариета Иванова

Единственият начин да се справим с контролирания вот е повече хора да излязат да гласуват, колкото и ограничени да са възможностите за избор, коментира в изборното студио на Bulgaria On Air Ирена Тодорова, преподавател в Нов български университет. Тя допълни, че колкото повече хора осъзнаят това и излязат да гласуват, ще се промени и политическата система. Експертът коментира още, че изборът трябва да е информиран и допълни, че голяма част от хората, които редовно гласуват за определени партии, често го правят по емоционални причини.

„Гласуването е наше задължение, което ни дава право да го правим всеки ден. Изборът ни се проявява всеки ден и час в начина ни живот”, коментира на свой ред преподавателят Евелина Христова.  

Помолена да коментира избирателната активност, която към 16.30 е малко над 19%, Христова посочи, че се наблюдава една нормална избирателна активност.

На свой ред Ирена Тодорова допълни, че се очаква активизиране на избирателите към края на изборния ден и според нея избирателната активност ще достигне 40%.

На въпрос за това как премина предизборната кампания у нас Евелина Христова изрази съжаление, че не са били застъпени активно европейските теми.  – „Имах усещане, че сме в кампания за местни избори. Когато започне един дебат по дадена тема, свързана в Европа и ЕС, тя ще влезе и в дневния ред на хората. Сега обаче бяхме свидетели на различни монолози на тези, които изпращат посланието, и тези, които го приемат”.

Според Ирена Тодорова обаче, е важно да се има предвид и дали хората, които приемат посланията, са готови за тях. – „Могат ли гражданите да потребяват тези теми. Много проучвания показват, че европейските теми не вълнуват пряко избирателите, защото те не се занимават с житейските им теми”.

 

fallback
Още от България
fallback