fallback

Теодор Стойчев: България няма да е на дъното в класацията на избирателната активност

Ние сами трябва да намерим мястото си в Европа, коментира и.д. ръководител на Информационното бюро на ЕП в София

25.05.2014 | 16:32 Автор: Мариета Иванова

България няма да е на дъното в европейската класация по избирателна активност при гласуването за евродепутати с оглед на данните за Чехия например, където изборите се проведоха преди ден, коментира в ефира на Bulgaria On Air и.д. ръководител на Информационното бюро на ЕП  в София Теодор Стойчев. Той допълни, че в последните години в България се наблюдава тенденция на увеличаване на броя на хората, които отиват до урните. Той изрази надежда, че повече хора ще упражнят правото си на глас в сравнение с 2007 година.

 „За първи път имаме възможност за преференциален, мажоритарен вот и ако не са доволни хората от дадени кандидати или  припознават друг човек в листата като своя избор, то те могат да го изберат”, заяви Стойчев.   

По думите му за първи път европейските теми са били по-активно застъпени в дебатите.

В подкрепа на твърдението си той посочи, че за първи път конкретни лица излизат напред и се включват в дебат в борба за председателския пост на ЕК, въпреки че всеки избор си има национално значение.

Стойчев посочи още, че ние трябва сами да намерим мястото си в Европа, а не да чакаме от ЕС да ни каже какво да правим.

Подобно мнение изрази и изпълнителният директор на Асоциация „Прозрачност без граници" Калин Славов. Той заяви, че българите трябва да разберем, че нашата съдба е в нашите ръце, с което ще се случи и узряването ни като общество. Той също изрази надежда да има по-висока избирателна активност, което по думите му ще означава и „по-голяма на легитимност на институциите”.

 

fallback
Още от България
fallback