fallback

Калин Славов: Нарушенията в изборния ден са предимно организационни

По-малко са нарушенията, свръзани с купуване на гласове, коментира изпълнителният директор на Асоциация „Прозрачност без граници"

25.05.2014 | 15:41 Автор: Мариета Иванова

Между 63 и 66% от нарушенията в изборния ден са организационни, коментира в ефира на Bulgaria On Air изпълнителният директор на Асоциация „Прозрачност без граници" Калин Славов. По думите му това е нормално предвид факта, че „Изборният кодекс беше приет няколко месеца преди изборите”.  Той поясни, че причината за големия брой нарушения в организацията се дължи на слабото обучение и недостатъчното време за това, липсата на обучителни материали на членовете на Районните избирателни комисии. Той посочи, че сигналите за покупко-продажба на гласове не са толкова много, но по думите му това изглежда се прави по един по-рафиниран начин. Славов допълни още, че екип от юристи към Асоциацията консултира подаването на сигналите към компетентните органи.

На въпрос на водещата Доника Ризова дали е установен контакт със съответните органи зад граница, които да съблюдават нормалното протичане на изборния ден Славов посочи, че е било трудно да се обясни нарушение като „контролиран вот”.

„Това, което има и при тях е некоректно финансиране, но темата за контролирания вот им звучеше чуждо”, заяви Славов.

Той посочи още, че именно сега е важно България да прояви своя европейски ангажимент. По думите му е крайно време да не гледаме на Европа като банкомат, откъдето просто получаваме средствата.

„За съжаление голяма част от българите не са разбрали това, че трябва да се равноправни, активни и не можем да стоим дистанцирани от тях. За съжаление нашите политици не са толкова активни”, коментира Славов. Той посочи, че евроскептиците трябва да знаят, че могат да защитят националния интерес именно в рамките на ЕС.

Днес не гласуваме "за" или "против" Европа, а какво управление искаме да има в Европа през следващите години, заяви още той.

 

fallback
Още от България
fallback