Депутатите си дадоха 5 дни почивка за 3 март

Извънредно заседание ще се проведе на 8 март, в което ще има блиц контрол

02.03.2022 | 17:11 Редактор: Теодора Патронова
Депутатите си дадоха 5 дни почивка за 3 март

Освен на 3 март, когато е националният празник на България, депутатите си дадоха още един ден почивка. Те си отмениха заседанието в петък - 4 март. За сметка на това ще имат извънредно заседание във вторник - 8 март със същия дневен ред - блиц контрол, на който трябва да препитват премиер и вицепремиери, както и редовен парламентарен контрол.

Така на практика те ще почиват от четвъртък до вторник - общо пет дни. Понеделник по принцип е ден за обиколки из изборните райони.

Предложението бе внесено от пет от партиите в НС - 4-те от управляващата коалиция - ПП, БСП, ДБ и ИТН, както и от "Възраждане". Решението бе прието със 131 гласа "за", само 19 против и 3 "въздържали се".

От дебатите се разбра, че причината е, част от депутатите ще пътуват до районите си за празника, а след това да се връщат обратно до София за един ден, пише "Монитор".

Шефът на НС Никола Минчев поясни, че предложението след консенсус на повечето партии, а говорено е и с членовете на МС, които са свободни за вторник.

От ДПС се обявиха категорично против и попитаха какво извънредно налага да оставят страната без парламент 6 дни.

"Не може да променяте дневния ред така. Какво е извънредното, че да променяте и отменяте парламентарния контрол, който е фиксиран в правилника", коментира  зам.-шефът на ПГ на ДПС Хамид Хамид. Той заподозря, че причината са въпросите, които ДПС е внесло към министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, а така мнозинството иска да го скрие.

"Участвате в пълзящия фашизъм по методите на държавна сигурност. От какво се страхувате от този контрол. Каква е причината да го отменяте. Чух, че така било удобно, за да може да се пътува?", каза Хамид.

"Отрекохме се да сливаме празници и почивни дни. Много бързо се изморихте. Това ли е промяната. Това го правиха от ГЕРБ. Просто излезте и кажете, че правите като тях. Просто сте бета версия", възмути се той.

Във вторник депутатите да работят до изчерпване на всички въпроси и писания, които са 88 на брой, предложи Петър Петров от "Възраждане". Това са 880 минути и почти 15 часа, пресметна шефът на НС Никола Минчев. Той все пак подложи предложението на гласуване, но то бе отхвърлено. Така във вторник депутатите ще работят от 9:00 до 14:00 часа. 

Заков вместо Янев - подкрепяте ли смяната на военния министър?

Категорично "да"! Стефан Янев допусна непростима грешка с позицията си.
29%
Категорично "не"! С действията си Янев защитаваше основно българския национален интерес.
54%
Не трябваше да сменят военния министър в разгара на войната в Украйна, независимо от разминаванията в позициите.
11%
Одобрявам смяната на Янев, но Драгомир Заков не е най-подходящ за поста военен министър.
6%
Общо 3539 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК