fallback

Работата на ЕП през последните пет години бе белязана от борбата с икономическата криза

25.05.2014 | 11:44 Автор: Ирина Георгиева

Работата на ЕП през последните пет години бе белязана от борбата с икономическата криза, която порази света като цяло и особено силно някои от страните в ЕС. Парламентът прие над хиляда законодателни акта. Той се избира чрез всеобщи преки избори. Броят на местата за всяка страна зависи от населението й. 

Изборите за Европарламент се провеждат на 5 години и всеки имащ право на глас гражданин на ЕС може да даде подкрепата си за своя фаворит. 751 са депутатските места, които се избират пряко от 1979 година насам. 

Партиите, участващи в в тези избори имат право да провеждат кампании не само в собствената си страна, а на територията на целия ЕС. 

Няма универсална формула за провеждане на вота, а всяка страна-членка избира сама начина, по който да проведе официално допитването, като независимо от метода и организацията, няколко основни принципа трябва да бъдат спазени, като например - Системата трябва да бъде пропорционална репрезентация, спрямо избирателните листи на партията и Изборните региони могат да бъдат разделени, стига това да не засяга пропорционалната структура на гласуването. 

Разпределението на местата в ЕП е базирано на регресивна пропорционалност – въпреки че се взема под внимание броя на населението на всяка страна, то по-малките държави избират повече депутати, отколкото процента на населението й, спрямо целия ЕС. 

Европарламента работи на принципа на мулти-партийната система, включваща разнообразни по идеология партии. Предвид това, че досега никога избори не са били печелени от една единствена партия с мнозинство, то коалициите са неизменна част в процеса на приемане на законите в Брюксел. Тъй като все още няма обаче общоевропейско правителство, то коалициите между партиите в европарламента не са дългосрочни.

fallback
Още от България
fallback