Мястото на България и нейното бъдеще е в ЕС, подчертават Мина Христова и Иван Господинов

ЕС е огромен ресурс, чрез който страната ни може да се развива

25.05.2014 | 09:27 Редактор: Ирина Георгиева
Мястото на България и нейното бъдеще е в ЕС, подчертават Мина Христова и Иван Господинов

Мястото на България и нейното бъдеще е в ЕС. Зад тази идея се обединиха Мина Христова, докторант в СУ "Св. Кл. Охридски" и Иван Господинов, учител в коментарното студио на България он ер по повод Европейските избори 2014г. Според младите хора ЕС е огромен ресурс, чрез който страната ни може да се развива.

Мина Христова очерта проблемите, пред които все още са изправени страните членки. Според нея най-големият е безработицата.

"Европата,  която аз бих искала, е тази, в която мога да се впиша."

Според Христова има дупка между образованието и пазара на труда. По нейни думи в момента от висшите учебни училища излизат предимно неподготвени специалисти.

Докторантката подчерта, че ЕС е не само финансов инструмент на България, но има и много правила и задължения, които трябва да се спазват.

" Винаги има правила и задължения. Ние трябва да спазваме определен тип закони, с които трудно свикнахме. По-скоро обаче е валидно да политическата класа. На политиците доста неща не им изнасят. Наскоро бях на фестивал, на който беше отделено специално мястото за социалните медии като контрол над политиките и по-голяма прозрачност. Рестриктивността на социалните мрежи."

Според Иван Господинов, учител, завършил в Германия, има разлика между българите били в чужбина и тези, които не знаят как функционират другите европейски държави. По негови думи страната ни трябва да почерпи опит и да има повече гласност на европейските теми у нас.

"Европейските теми трудно влизат в България, а те са доста важни. Не знам защо се получава така. До България стига обсъждането на закони за формата на зеленчуците, които не са важни, а важните не стигат до страната ни."